Rozszalałam się w te Święta :)
Mazurki wyszły cudnie. Postanowiłam zrobić przyjemność mojemu Narzeczonemu i przygotowałam mazurek z kajmakiem, bo bardzo go lubi. Niebo w gębie. Zachęcam do pieczenia domowych mazurków!
Potrzebujemy:
- 175g mąki pszennej,
- 25g cukru pudru,
- 100g schłodzonego masła 82%,
- 1 łyżka śmietany 18%,
- 1 żółtko,
- 175g mąki pszennej,
- 25g cukru pudru,
- 100g schłodzonego masła 82%,
- 1 łyżka śmietany 18%,
- 1 żółtko,
Wypełnienie
- 1/3 puszki kajmaku,
- 6-8 łyżek kremu budyniowego,
- 3-4 kostki mlecznej czekolady.
Przygotowanie
Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misie miksera i
miksujemy/wyrabiamy. Można także zrobić to ręcznie. Ciasto formujemy w
kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na godzinę.
Po upływie godziny rozwałkowujemy ciasto na grubość około 4mm i wycinamy
z niego kształt pisanki. Z pozostałych ścinków kształtujemy wałeczek i
przyklejamy na zewnętrznej stronie mazurka. Ciasto umieszczamy na
papierze do pieczenia i ponownie schładzamy w lodówce przez około 30-60
minut.
Przed włożeniem ciasta do piekarnika nakłuwamy je widelcem. Pieczemy
około 15 minut w temperaturze 200 stopni, do zarumienienia. Po
upieczeniu, studzimy.
Wypełnienie
Smarujemy kajmakiem spody mazurków. Następnie nakładamy krem budyniowy. Całość obsypujemy mleczną czekoladą.
Smacznego!
Cudne te jajeczka :)
OdpowiedzUsuń