piątek, 28 lutego 2014

Ciasto jabłkowo - migdałowe

Nareszcie weekend!
Obiecałam, że będę dzieliła się przepisami z moich świątecznych prezentów i dotrzymuję słowa. Przeglądając książkę Nigelli Lawson- Nigella ucztuje, zatrzymałam się na dłużej przy przepisie na ciasto jabłkowo - migdałowe. Teraz mogę już powiedzieć, że właściwie bardzo migdałowe, puszyste i cudnie wilgotne. Z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom naszej dzisiejszej gwiazdy, czyli migdałów. To moje pierwsze, bezglutenowe dzieło. 

bezglutenowe, bezglutenowy, ciasto bezglutenowe, migdałowe ciasto, ciasto z migdałami, ciasto bez mąki


Potrzebujemy:

- 8 jajek,
- 325g mielonych migdałów,
- 275g drobnego cukru do wypieków,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 50g płatków migdałowych,
- 1 łyżeczka cukru pudru,

oraz na puree jabłkowe:

- 3 kwaskowate jabłka,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 2 łyżeczki drobnego cukru.

Przygotowanie

Obierz jabłka, usuń nasiona, posiekaj i włóż do rondla. Dodaj sok z cytryny oraz cukier. Zagotuj, a następnie duś aż jabłka zmiękną. Odstaw do przestygnięcia.
Natłuść okrągłą formę olejem lub masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
Dodaj do misy miksera wszystkie składniki oraz puree jabłkowe uprzednio zmiksowane lub roztarte. Przelej ciasto do formy i obsyp migdałami. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez 45-60 minut. 
UWAGA: Proponuję sprawdzić ciasto po 35 minutach, następnie jeśli będzie to konieczne po 45 minutach. Każdy piekarnik jest inny i należy dostosować czas pieczenia do własnego piekarnika. Moje ciasto piekło się aż 70 minut!

Niektórzy lubią je jeść, gdy jest jeszcze gorące ;)

ciasto migdałowe, ciasto bezglutenowe, migdały, bezglutenoweciasta, ciasto z migdałami

ciasto z migdałami, ciasto bezglutenowe, przepis Nigelli Lawson,

ciasta bezglutenowe, ciastoz migdałami

Smacznego :)

1 komentarz:

  1. Ciasto pyszne, mięciutkie i wilgotne, bardzo łatwe do przygotowania, a do tego bez tłuszczu i bez glutenu. Polecam !!!

    OdpowiedzUsuń