Obiecałam i jest!
Moi Rodzice świętują 30 Rocznicę Ślubu. 27 kwietnia ślubowali przed rodziną i przyjaciółmi miłość, wierność i uczciwość aż po grób. Piękny perłowy jubileusz świętujemy przez cały weekend. Mama poprosiła żebym upiekła coś pysznego na dwa kęsy i tak powstały te pyszne babeczki.
Po raz kolejny podkreślam, że nie warto kupować gotowych spodów. Upieczcie je samodzielnie. Domowe są zdecydowanie smaczniejsze.
Kruche babeczki kakaowe
Potrzebujemy:
- 300g mąki (odejmujemy 3 łyżki mąki i dodajemy 3 łyżki kakao),
- 200g masła,
- 100g cukru pudru,
- 2 żółtka,
- szczypta soli.
Przygotowanie
Odmierzamy mąkę z kakao. Wsypujemy do
miski i dodajemy masło oraz sól. Palcami, nożem lub siekaczem do
kruchego ciasta (w przypadku użycia noża lub siekacza czynność
wykonujemy na blacie) łączymy składniki aż zaczną przypominać drobne
płatki owsiane, lub lepiej- bardzo grubą kaszę. Przypominam, że czynność należy
wykonywać dość szybko, by masło się nie roztopiło. Następnie dodajemy
pozostałe składniki i zagniatamy nasadą dłoni, a nie jej środkiem. To
bardzo ważne, ponieważ środek dłoni jest zbyt ciepły. Formujemy ciasto w
kulę i zawijamy w folię spożywczą lub aluminiową. Wkładamy do lodówki
na minimum 30minut.
Metalowe foremki do babeczek smarujemy, za pomocą pędzelka, roztopionym
masłem. Gdy ciasto się schłodzi przystępujemy do wałkowania. Posypujemy
blat
oraz wałek mąką. Podane przeze mnie składniki
wystarczą na przygotowanie około 20-24 standardowych babeczek.W
rozwałkowanym cieście wycinamy kółka, trochę większe niż foremki. Można
użyć kubka. Nakłuwamy ciasto widelcem, wielokrotnie. Na wierzch każdej
foremki kładziemy
folię aluminiową i obciążamy ją, na przykład kulkami ceramicznymi lub
grochem. Ja użyłam ciecierzycy (tej samej, której używałam podczas
pieczenia tarty). Wstawiamy do rozgrzanego do 200
stopni piekarnika i podpiekamy przez około 10 minut. Następnie ściągamy
obciążenie i pieczemy jeszcze od 8-12 minut (powinny się odrobinę
zarumienić).
Krem kajmakowy/karmelowy
Potrzebujemy:
- 400g masy kajmakowej (1 puszka),
- 90g masła,
Przygotowanie
Masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Następnie stopniowo, po łyżce dodajemy kajmak.
Gotowy krem schładzamy*. Po około 30 minutach za pomocą rękawa cukierniczego dekorujemy babeczki.
*Jeśli lubisz płynny karmel nie schładzaj kremu tylko od razu udekoruj babeczki. Moje są płynne, ponieważ zabrakło mi czasu na schładzanie kremu.
Przepis na krem kajmakowy/karmelowy pochodzi z bloga Doroty Świątkowskiej Moje wypieki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz