niedziela, 26 kwietnia 2015

Kruche babeczki kakaowe z kremem kajmakowym

Obiecałam i jest!
Moi Rodzice świętują 30 Rocznicę Ślubu. 27 kwietnia ślubowali przed rodziną i przyjaciółmi miłość, wierność i uczciwość aż po grób. Piękny perłowy jubileusz świętujemy przez cały weekend. Mama poprosiła żebym upiekła coś pysznego na dwa kęsy i tak powstały te pyszne babeczki.

Po raz kolejny podkreślam, że nie warto kupować gotowych spodów. Upieczcie je samodzielnie. Domowe są zdecydowanie smaczniejsze.

babeczki kakaowe, kruche babeczki, kruche babeczki kakaowe, babeczki z kajmakiem, babeczki z kremem kajmakowym, tartaletki z kajmakiem, tartaletki z kremem kajmakowym, przepis na babeczki, przepis na kruche babeczki, kakaowe babeczki przepis, przepis na tartaletki


Kruche babeczki kakaowe

Potrzebujemy:

- 300g mąki (odejmujemy 3 łyżki mąki i dodajemy 3 łyżki kakao),
- 200g masła,
- 100g cukru pudru,
- 2 żółtka,
- szczypta soli.

Przygotowanie

Odmierzamy mąkę z kakao. Wsypujemy do miski i dodajemy masło oraz sól. Palcami, nożem lub siekaczem do kruchego ciasta (w przypadku użycia noża lub siekacza czynność wykonujemy na blacie) łączymy składniki aż zaczną przypominać drobne płatki owsiane, lub lepiej- bardzo grubą kaszę. Przypominam, że czynność należy wykonywać dość szybko, by masło się nie roztopiło. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy nasadą dłoni, a nie jej środkiem. To bardzo ważne, ponieważ środek dłoni jest zbyt ciepły. Formujemy ciasto w kulę i zawijamy w folię spożywczą lub aluminiową. Wkładamy do lodówki na minimum 30minut.
Metalowe foremki do babeczek smarujemy, za pomocą pędzelka, roztopionym masłem. Gdy ciasto się schłodzi przystępujemy do wałkowania. Posypujemy blat oraz wałek mąką. Podane przeze mnie składniki wystarczą na przygotowanie około 20-24 standardowych babeczek.W rozwałkowanym cieście wycinamy kółka, trochę większe niż foremki. Można użyć kubka. Nakłuwamy ciasto widelcem, wielokrotnie. Na wierzch każdej foremki kładziemy folię aluminiową i obciążamy ją, na przykład kulkami ceramicznymi lub grochem. Ja użyłam ciecierzycy (tej samej, której używałam podczas pieczenia tarty). Wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i podpiekamy przez około 10 minut. Następnie ściągamy obciążenie i pieczemy jeszcze od 8-12 minut (powinny się odrobinę zarumienić).

Krem kajmakowy/karmelowy

Potrzebujemy:

- 400g masy kajmakowej (1 puszka),
- 90g masła,

Przygotowanie

Masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Następnie stopniowo, po łyżce dodajemy kajmak.
Gotowy krem schładzamy*. Po około 30 minutach za pomocą rękawa cukierniczego dekorujemy babeczki.

*Jeśli lubisz płynny karmel nie schładzaj kremu tylko od razu udekoruj babeczki. Moje są płynne, ponieważ zabrakło mi czasu na schładzanie kremu.

babeczki kakaowe, kruche babeczki, kruche babeczki kakaowe, babeczki z kajmakiem, babeczki z kremem kajmakowym, tartaletki z kajmakiem, tartaletki z kremem kajmakowym, przepis na babeczki, przepis na kruche babeczki, kakaowe babeczki przepis, przepis na tartaletki, babeczki z kremem karmelowym, krem karmelowy, kruche babeczki z kremem karmelowym

Przepis na krem kajmakowy/karmelowy pochodzi z bloga Doroty Świątkowskiej Moje wypieki. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz