sobota, 4 kwietnia 2015

Babka jogurtowa

Wszyscy narzekają, że babki są suche, bez smaku i strasznie się kruszą. Otóż, nie wszystkie!
Mam dla Was przepis na puszystą, wilgotną i smaczną babkę o lekkim posmaku pomarańczy. Przepisu na dobrą babkę szukałam dość długo, ale w końcu znalazłam. Przetestowałam przepis z bloga Wiem, co jem zmieniając kilka drobiazgów. Polecam!

babka wielkanocna, babka jogurtowa, przepis na babkę, baba wielkanocna, babka przepis, babka przepisy, babka z jogurtem, wilgotna babka, puszysta babka,

Potrzebujemy:

- forma na babkę z kominem o średnicy 24cm,
- 4 jajka,
- 250g cukru,
- 150g miękkiego masła 82%,
- 250g mąki,
- 250g jogurtu typu greckiego,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- olejek pomarańczowy,

Na polewę:
- 1 łyżka jogurtu typu greckiego,
- 170g cukru pudru,
- olejek pomarańczowy,
- kilka kostek białej czekolady.

Przygotowanie

Rozpuszczamy łyżkę masła. Smarujemy formę i obsypujemy tartą bułką lub kaszą manną. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni.
W misie miksera ucieramy masło na puch. Dodajemy stopniowo po jajku i dosypujemy cukier. Następnie zmniejszamy odrobinę obroty w mikserze i dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, jogurt i olejek pomarańczowy. Przelewamy ciasto do formy. Wstawiamy do piekarnika. Po 15 minutach zwiększamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy przez 35 minut (do suchego patyczka). 
Po wyjęciu z piekarnika lekko studzimy ciasto, następnie wyjmujemy z formy.
Cukier puder miksujemy z jogurtem i olejkiem pomarańczowym. Polewamy babkę. Na koniec obsypujemy startą czekoladą.

babka wielkanocna, babka jogurtowa, przepis na babkę, baba wielkanocna, babka przepis, babka przepisy, babka z jogurtem, wilgotna babka, puszysta babka,

babka wielkanocna, babka jogurtowa, przepis na babkę, baba wielkanocna, babka przepis, babka przepisy, babka z jogurtem, wilgotna babka, puszysta babka,

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz