Obiad, jak na niedzielę przystało, musi być wyjątkowy.
Inspirowane przepisem Pascala z Kuchni Lidla w nieco skromniejszej wersji, bo bez sosu, ale nadal pyszne zrazy, podbiły serce mojego Ukochanego! Szynka szwarcwaldzka nadaje zrazom niepowtarzalnego aromatu. Zachęcam Was do wypróbowania przepisu.
- 5 plasterków schabu wieprzowego,
- 5 plasterków szynki szwarcwaldzkiej,
- 5 plasterków żółtego sera,
- sól i pieprz,
- oregano,
- oliwa z oliwek,
- masło,
- opcjonalnie suszone pomidory i/lub cebula.
Przygotowanie
Plastry schabu myjemy i osuszamy. Pozbawiamy białych błonek i rozbijamy. Doprawiamy solą i pieprzem z jednej strony. Posypujemy oregano. Na każdy plaster schabu układamy szynkę i ser. (Jeśli chcesz dodaj także suszone pomidory lub cebulę.) Schab zawijamy, tworząc roladki. Związujemy sznurkiem lub przekłuwamy wykałaczkami. Ponownie doprawiamy solą i pieprzem.
Rozgrzewamy głęboką patelnię z oliwą i odrobiną masła. Układamy na niej zrazy i smażymy z każdej strony do uzyskania złotego koloru. Podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką lub tak, jak w przepisie Pascala z tagliatelle z sosem pieczarkowo - szpinakowym.
Smacznego!
Musi to być pyszne. Ostatnio w Bawarii jadłam podobnego sznycla, też z serem i szynką szwarcwaldzką, rewelacja.
OdpowiedzUsuń