niedziela, 19 kwietnia 2015

Zrazy alpejskie z szynką szwarcwaldzką

Obiad, jak na niedzielę przystało, musi być wyjątkowy.
Inspirowane przepisem Pascala z Kuchni Lidla w nieco skromniejszej wersji, bo bez sosu, ale nadal pyszne zrazy, podbiły serce mojego Ukochanego! Szynka szwarcwaldzka nadaje zrazom niepowtarzalnego aromatu. Zachęcam Was do wypróbowania przepisu.

zrazy wieprzowe, zraziki wieprzowe, zrazy alpejskie, zrazy, zrazy z szynką, zrazy przepis, przepis na zrazy, kuchnia lidla, przepis na zrazy Pascala, zraz, szynka szwarcwaldzka,

Potrzebujemy:

- 5 plasterków schabu wieprzowego,
- 5 plasterków szynki szwarcwaldzkiej,
- 5 plasterków żółtego sera,
- sól i pieprz,
- oregano,
- oliwa z oliwek,
- masło,
- opcjonalnie suszone pomidory i/lub cebula.

Przygotowanie

Plastry schabu myjemy i osuszamy. Pozbawiamy białych błonek i rozbijamy. Doprawiamy solą i pieprzem z jednej strony. Posypujemy oregano. Na każdy plaster schabu układamy szynkę i ser. (Jeśli chcesz dodaj także suszone pomidory lub cebulę.) Schab zawijamy, tworząc roladki. Związujemy sznurkiem lub przekłuwamy wykałaczkami. Ponownie doprawiamy solą i pieprzem.
Rozgrzewamy głęboką patelnię z oliwą i odrobiną masła. Układamy na niej zrazy i smażymy z każdej strony do uzyskania złotego koloru. Podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką lub tak, jak w przepisie Pascala z tagliatelle z sosem pieczarkowo - szpinakowym.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Musi to być pyszne. Ostatnio w Bawarii jadłam podobnego sznycla, też z serem i szynką szwarcwaldzką, rewelacja.

    OdpowiedzUsuń