Witajcie!
Obiecałam świąteczne posty i właśnie je piszę. Biegam między kuchenką a komputerem, by zdążyć i już wieczorem tylko odpoczywać. Pierwszy post to moja propozycja na śniadanie wielkanocne, ale z powodzeniem wykorzystacie ten przepis także przy innych okazjach. Jajka faszerowane są hitem na imprezach. Przygotowuje się je bardzo szybko, a do tego są pyszne. Przepis otrzymałam od mojej Mamy.
Potrzebujemy:
- 8-10 jajek,
- przyprawa curry,
- 3-4 łyżki majonezu,
- pół dużej papryki,
- 2-3 duże ogórki kiszone,
- pół cebuli,
- sól i pieprz,
- opcjonalnie ser żółty,
- opcjonalnie szczypiorek.
Przygotowanie
Jajka gotujemy na twardo. W między czasie bardzo drobno kroimy paprykę, ogórki i cebulę. Doprawiamy solą, pieprzem. Gdy jajka się ugotują przecinamy je wzdłuż na pół i do przygotowanych warzyw dodajemy żółtka. Wydrążone jajka układamy na półmisku. Żółtka rozgniatamy widelcem tworząc jednolitą masę. Dodajemy majonez i curry (według uznania). Do farszu można dodać także starty żółty ser. Farszem wypełniamy jajka. Całość obsypujemy szczypiorem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz