wtorek, 1 grudnia 2015

Ciasto Cielak, czyli łaciaty sernik

100! 
Tak, dzisiaj publikuję setny post. W związku z tym chciałabym Wam bardzo podziękować za wszystkie miłe słowa, za kontakt za pośrednictwem komentarzy oraz FB. Bardzo dziękuję, że jesteście i że ciągle Was przybywa! :)

Już jakiś czas temu obiecałam przepis na Cielaka. Oto on :)

ciasto cielak, sernik, sernik inaczej, przepis na sernik, sernik przepis, łaciaty sernik


Potrzebujemy: 

ciasto:

- 2,5 szkl. mąki,
- 1 szkl. cukru,
- 3/4 szkl. oleju,
- 2 jajka,
- 1 szkl. mleka,
- 3 łyżki kakao,
- 2 łyżki dżemu lub powideł,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

masa twarogowa:

- 1/2 kg twarogu,
- 3 jajka,
- 1/2 kostki margaryny do pieczenia,
- 1 szkl. cukru,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego,
- 3 łyżki kaszki manny,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- kilka kropli ekstraktu waniliowego lub olejku, np. pomarańczowego.

Przygotowanie 

Składniki na ciasto łączymy w misie miksera. 
Masa twarogowa: Jajka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym. Następnie dodajemy jajka i pozostałe sypkie składniki. Następnie twaróg oraz ekstrakt lub olejki. 
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180-200 stopni.
Na blachę wylewamy 2/3 ciasta. Następnie łyżką nakładamy serowe kleksy i pokrywamy pozostałą częścią ciasta. 
Pieczemy około godzinę. Gdy ciasto wystygnie dekorujemy.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz