niedziela, 19 kwietnia 2015

Kaszka kukurydziana z jagodami

Dzień dobry!
Mam dla Was kolejne pyszne i zdrowe śniadanie, które przygotujecie w 5 minut :) Jak już zapewne zauważyliście, od jakiegoś czasu staram się namawiać Was do włączania kasz do codziennego żywienia, więc dziś kolejna gwiazda!

Kasza kukurydziana wytwarzana jest z ziaren kukurydzy. Jest bardzo popularna w Ameryce Północnej i Południowej oraz w południowej Europie. Przygotowuje się z niej słynne potrawy: we Włoszech polentę, w Rumunii mamałygę, a w Ameryce Południowej placki na tortillę. Jest bardzo bogata w witaminę A, znacznie mniej w witaminy z grupy B. Nie zawiera glutenu. Polecana alergikom, gdyż nie zawiera tryptofanu. Idealna do spożywania w czasie stosowania diet lekkostrawnych. Ponadto jest bogatym źródłem selenu, naszego sprzymierzeńca w walce z wolnymi rodnikami.

kaszka kukurydziana na śniadanie, kasza, kaszka, kaszka z kukurydzy, kaszka kukurydziana przepis, kaszka bezglutenowa, kasza bezglutenowa, śniadanie bezglutenowe,

Potrzebujemy:

- 250ml mleka,
- 2,5 łyżki kaszki kukurydzianej (użyłam kaszki Kupiec),
- 1-2 łyżeczki cukru,
- jagody (użyj dowolnych owoców).

Przygotowanie

W małym garnku zagotuj mleko. Dodaj cukier. Następnie kaszkę i mieszaj aż zgęstnieje. 
Jeśli chcesz, by kaszka była gęsta dodaj 2,5 łyżki kaszki na szklankę mleka, jeśli chcesz, by była płynna 2,5 łyżki na dwie szklanki mleka.
Przelej kaszkę do miski i wyłóż na nią owoce.

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Pysznie i zdrowo !!!

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam tą delikatną kaszkę kukurydzianą na słodko!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam! Jeszcze brakuje mi tu tylko łyżki masła orzechowego, mniam :)

    OdpowiedzUsuń