czwartek, 21 sierpnia 2014

Tarta z borówkami

Tarta.
Jest pyszna, prosta, szybka w przygotowaniu i bardzo kaloryczna. Nie wymaga pieczenia. Drogie Panie od czasu do czasu możemy podarować sobie odrobinę nieba. Nie wiem dokładnie skąd pochodzi przepis, bo krążąc trafił i do mnie. Dziś przekazuję go Wam. Enjoy!

tarta na słodko, tarta bez pieczenia, tarta przepis, prosta tarta, borówki, bez pieczenia

tarta na słodko, tarta bez pieczenia, tarta przepis, prosta tarta, borówki, bez pieczenia

tarta na słodko, tarta bez pieczenia, tarta przepis, prosta tarta, borówki, bez pieczenia


Potrzebujemy:

spód
- 250g herbatników,
- 100-150g masła 82%,

masa
- 500g serka mascarpone,
- 2 tabliczki białej czekolady,

oraz
- 400g borówek amerykańskich.

Przygotowanie

Herbatniki miksujemy. Dodajemy roztopione masło i zagniatamy. Masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Przygotowaną mieszanką wyklejamy tartę. Brzegi również. Wstawiamy do lodówki na przynajmniej 40 minut. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy z serkiem mascarpone. Wylewamy na przygotowany spód. Na wierzchu układamy borówki. Wstawiamy do lodówki na przynajmniej 3 godziny, najlepiej na noc.
Średnica formy - 28cm
Smacznego!


17 komentarzy:

  1. robiłam bardzo podobną, jest pyszna! Twoja wygląda cudownie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Prosty i pyszny przepis! Mniam! Dopisuję do listy "do zrobienia"!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, wygląda bosko! Musiała smakować obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. czemu takie twardo to ciasto wyszlo? :( strasznie ciężko jest wyjac ladnie z formy. Co trzeba zrobic zeby sie latwiej kroilo? Jakies sugestie ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, czy mogę wiedzieć jakie masło zostało użyte? Czy na pewno o zawartości 82% tłuszczu?

      Usuń
    2. Może zbyt długo przebywało w lodówce... Naprawdę nie wiem dlaczego wyszło twarde. Może pozostaw je w formie i przed podaniem na jakiś czas w temperaturze pokojowej? Przykro mi, że sprawia problem.

      Usuń
  5. czy masło ma być rozpuszczone? bo nie chcę zniszczyć przepisu:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, masło rozpuszczamy:) Już dodaję tę informację do treści.

      Usuń
  6. można zamienić serek mascarpone na coś innego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można spróbować z kremem budyniowym: http://emdelicious.blogspot.com/2015/04/mazurek-z-kajmakiem-i-kremem-budyniowym.html

      Usuń
  7. Przepis na jakiej wielkości formę jest sporządzony?

    OdpowiedzUsuń