niedziela, 8 czerwca 2014

Muffinki z truskawkami i białą czekoladą

Witajcie!
Powiem szczerze, że chciałam przygotować tartę lub sernik z truskawkami, ale musiałam zmienić plany. Zostałam bowiem poproszona o upieczenie muffinek na sesję zdjęciową dla sklepu internetowego Partybox.pl. Stanowiły piękne uzupełnienie pastelowego bufetu urodzinowego. Efekty tej sesji będziecie mogli podziwiać już wkrótce na blogu sklepu, a zaprezentowany zestaw urodzinowy będzie dostępny w sprzedaży już za kilka dni. Poinformuję Was o tym na facebooku i twitterze, obiecuję :) A teraz czas na przepis!





Potrzebujemy:

- 150g masła,
- 150g białej czekolady,
- 300g mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki sody oczyszczonej,
- 180-190g cukru,
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, 
- 2 jajka,
- 170ml mleka,
- 30dag truskawek,
dodatkowo:
-100g białej czekolady.

Przygotowanie

Piekarnik rozgrzewamy do 190-200 stopni. Formę na muffiny wykładamy papilotkami.
Masło roztapiamy, nie gotujemy. Odstawiamy do ostygnięcia. Czekoladę siekamy na kawałki. Wszystkie sypkie składniki przesiewamy. Następnie dodajemy cukier. Jajka miksujemy z mlekiem i ekstraktem z wanilii. Łączymy wszystkie składniki łyżką, dodajemy także posiekaną czekoladę. Truskawki kroimy na cząstki.
Papilotki wypełniamy do połowy, dokładamy truskawki i zalewamy ciastem. Zaleca się do 3/4 wysokości papilotki, jednak ja zalewam je prawie do samej góry. Gdy muffinki wystygną polewamy je roztopioną białą czekoladą i dekorujemy.

muffiny truskawkowe, muffinki z truskawkami, muffinki z czekoladą, babeczki z truskawkami, babeczki truskawkowe, muffinki przepis, babeczki przepisy

muffinki truskawkowe, muffinki z truskawkami, babeczki truskawkowe, babeczki z truskawkami

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz