Witajcie!
Czerwiec upływa pod znakiem muffinek! Zaraz po pastelowej sesji otrzymałam zlecenie na przygotowanie muffinek na 90-te urodziny pewnej uroczej Pani. Z rozpędu upiekłam aż trzy rodzaje! Dziś pierwszy z trzech przepisów. Jeśli piekliście muffinki z czekoladą i truskawkami (przepis) to nie powinniście mieć żadnych problemów.
Potrzebujemy:
- 75g borówek,
- kilka truskawek,
- biała czekolada,
- 150g masła,
- 300g mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki sody oczyszczonej,
- 180-190g cukru,
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
- 2 jajka,
- 170ml mleka.
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzewamy do 190-200 stopni. Formę na muffiny wykładamy papilotkami.
Masło roztapiamy, nie gotujemy. Odstawiamy do ostygnięcia. Wszystkie sypkie składniki przesiewamy. Następnie
dodajemy cukier. Jajka miksujemy z mlekiem i ekstraktem z wanilii.
Łączymy wszystkie składniki łyżką.
Truskawki kroimy na cząstki.
Papilotki wypełniamy do połowy, dokładamy jedną lub dwie ćwiartki truskawki oraz dwie borówki i zalewamy ciastem. Gdy muffinki wystygną polewamy je roztopioną białą czekoladą
i dekorujemy, na przykład borówkami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz