piątek, 30 maja 2014

Kajmakowa Pychotka

Obiecałam na facebooku przepis na śmietanowiec z kruszonką i owocami, ale niestety gdzieś zaginęły zdjęcia. Musicie uzbroić się w cierpliwość, przepis prędzej czy później zostanie opublikowany. Na rozpoczęcie weekendu przygotowałam prawdziwą słodką i pyszną bombę (także kaloryczną). Uwielbiam kajmak! W końcu przygotowałam deser z jego udziałem. Uwaga- nie wymaga pieczenia i nie można go popsuć :) Przed Wami Kajmakowa Pychotka.


bez pieczenia, kajmak, ciasto z kajmakiem, ciasto bez pieczenia, przekładaniec,


Potrzebujemy:

- 4 paczki herbatników,
- 1 paczkę krakersów,
- 1 puszkę kajmaku,
- budyń waniliowy,
- 1/2l mleka,
- 170g masła (82%),
- ulubiony dżem lub konfitura,
- 1/2l śmietany 36%,
- cukier waniliowy,
- blaszka 24x24.

Przygotowanie

Z mleka przygotowujemy budyń. Przykrywamy go folią spożywczą i odstawiamy do ostygnięcia. Zachęcam do przygotowania własnego budyniu, ja tak zrobiłam. Przepis znajdziecie tu. Gdy budyń ostygnie mieszamy go z masłem. Na blaszkę wykładamy pierwszą warstwę herbatników. Na herbatniki wylewamy budyń i rozprowadzamy po całej powierzchni. Następnie wykładamy kolejną warstwę herbatników. Na tej warstwie rozsmarowujemy masę kajmakową. Na to wykładamy krakersy. Następnie ulubioną konfiturę lub dżem. Na koniec ubijamy śmietanę z cukrem waniliowym i rozsmarowujemy na wierzchu. Formę wkładamy do lodówki. 


kajmak przepis, ciasto kajmakowe, masa krówkowa, ciasto krówka, ciasto z krówką, przepis bez pieczenia


przepis na ciasto bez pieczenia, masa krówkowa, kajmak,

Życzę smacznego!

1 komentarz:

  1. pyszne pyszne pyszne....... polecam! Kaśka W.

    OdpowiedzUsuń