W tym miesiącu zasypuję Was przepisami :)
Kolejny smakołyk przed Wami. To mój pierwszy sernik na zimno i z pewnością będą kolejne. Aksamitny, delikatny, zrównoważony. Jestem pewna, że będzie hitem na wielu imprezach. Przepis można dowolnie modyfikować.
Potrzebujemy:
- biszkopty,
- 0,5kg truskawek,
- 250ml śmietany 30%,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 2 łyżki żelatyny,
- 700g Danio lub jogurtu waniliowego (gęstego),
- galaretka poziomkowa lub truskawkowa.
Przygotowanie
Okrągłą blachę o średnicy 25cm wykładamy folią aluminiową. Na spód układamy biszkopty. Na biszkoptach układamy część truskawek.
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i lekko schładzamy.
Ubijamy na sztywno śmietanę. Następnie cały czas ubijając dodajemy cukier puder oraz jogurt. Następnie cały czas ubijając/miksując dodajemy żelatynę. Tak przygotowaną masę serową wylewamy biszkopty z truskawkami. Formę wkładamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny. Przygotowujemy galaretkę. Po stężeniu masy na wierzchu układamy truskawki i zalewamy galaretką. Całość ponownie wstawiamy do lodówki i czekamy aż stężeje.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz