Dzień dobry!
Przepis, na który czekaliście z niecierpliwością. Muffinki jogurtowe zdominowały swoich poprzedników popularnością i smakiem :) Zachęcam Was do wypróbowania przepisu.
Potrzebujemy:
- 300g mąki,
- 150g cukru,
- 8g proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 2 łyżki startej skórki z cytryny,
- 2 jajka,
- 250ml jogurtu naturalnego lub kefiru,
- 125g roztopionego masła,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- lemon curd (przepis).
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Formę na muffiny wypełniamy papilotkami.
Do miski przesiewamy mąkę z sypkimi składnikami, dodajemy cukier,cukier waniliowy, sól i skórkę z cytryny. W drugiej misce mieszamy jajka z jogurtem i roztopionym (przestudzonym) masłem. Łączymy składniki. Wypełniamy papilotki. Pieczemy 20-23minuty.
Gdy muffinki przestygną wypełniamy je szprycą przygotowanym wcześniej lemon curd. Dekorujemy według uznania.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz