sobota, 15 lutego 2014

Babeczki kreatywnie

Witajcie!
Wczorajsze Święto Zakochanych spędziłam w kuchni. Absolutnie nie jestem zawiedziona, a to dlatego, że po pierwsze mój romantyczny wieczór odbędzie się dzisiaj, a po drugie, przygotowałam dla Was cudowne, smaczne kruche babeczki. Dlaczego kreatywnie? A dlatego, że powinniśmy szanować produkty. Pomysł na babeczki zrodził się z fascynacji kruchym ciastem, która pojawiła się tydzień temu oraz z potrzeby wykorzystania kremu lemon curd, którego żywot się kończył ;) I tak właśnie powstały babeczki. Połowa z nich wypełniona została kremem budyniowym na bazie domowego budyniu, a połowa kremem na bazie lemon curd. Przybranie to czysta fantazja. Wynik wykorzystania tego, co miałam pod ręką lub tego, na co miałam ochotę.

babeczki, kruche ciasto, krem do babeczek


Kruche babeczki

Potrzebujemy:

- 300g mąki,
- 200g masła,
- 100g cukru pudru,
- 2 żółtka,
- szczypta soli.

Przygotowanie

Odmierzamy mąkę i wyrównujemy jej poziom krawędzią noża. Wsypujemy do miski i dodajemy masło oraz sól. Palcami, nożem lub siekaczem do kruchego ciasta (w przypadku użycia noża lub siekacza czynność wykonujemy na blacie) łączymy składniki aż zaczną przypominać drobne płatki owsiane, lub lepiej- bardzo grubą kaszę. Przypominam, że czynność należy wykonywać dość szybko, by masło się nie roztopiło. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy nasadą dłoni, a nie jej środkiem. To bardzo ważne, ponieważ środek dłoni jest zbyt ciepły. Formujemy ciasto w kulę i zawijamy w folię spożywczą lub aluminiową. Wkładamy do lodówki na minimum 30minut.
Metalowe foremki do babeczek smarujemy, za pomocą pędzelka, roztopionym masłem. Gdy ciasto się schłodzi przystępujemy do wałkowania. Posypujemy blat oraz wałek mąką. Podane przeze mnie składniki wystarczą na przygotowanie około 20-24 standardowych babeczek.W rozwałkowanym cieście wycinamy kółka, trochę większe niż foremki. Można użyć kubka. Nakłuwamy ciasto widelcem, wielokrotnie. Na wierzch każdej foremki kładziemy folię aluminiową i obciążamy ją, na przykład kulkami ceramicznymi lub grochem. Ja użyłam ciecierzycy (tej samej, której używałam podczas pieczenia tarty). Wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i podpiekamy przez około 10 minut. Następnie ściągamy obciążenie i pieczemy jeszcze od 8-12 minut (powinny się odrobinę zarumienić).


Krem budyniowy

Potrzebujemy:

- 0,5l mleka,
- 1 żółtko,
- pół szklanki cukru,
- 2 duże, czubate łyżki mąki,
- 1 duża, czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
- łyżeczka cukru waniliowego,
- odrobina olejku waniliowego lub ekstraktu waniliowego,
- 100g masła.

Przygotowanie

Z 0,5l mleka odlewamy 1/3 szklanki, resztę doprowadzamy do wrzenia. Do odlanego mleka wsypujemy mąkę i mąkę ziemniaczaną, cukier, żółtko. Przygotowaną mieszankę dolewamy do gotującego się mleka. Cały czas mieszamy. Gdy budyń zgęstnieje zdejmujemy z ognia i przykrywamy folią aluminiową, by zapobiec powstaniu kożucha. Czekamy aż budyń ostygnie. Gdy to nastąpi do budyniu dodajemy masło i miksujemy. 


Krem z lemon curd

Potrzebujemy:

- lemon curd (jeśli chcesz go przygotować, to przepis znajdziesz tu),
- 330ml śmietany 30%.

Przygotowanie

Ubijamy śmietanę i dodajemy do niej zimny lemon curd. Całość delikatnie mieszamy łyżką. 

Uwaga: Krem z lemon curd może spowodować rozmiękanie babeczek, więc należy zjeść je w pierwszej kolejności. Nie musisz miksować lemon curd ze śmietaną, możesz użyć samego lemon curd:)

Zimne babeczki wypełniamy przygotowanymi kremami i dekorujemy. Ja użyłam suszonej żurawiny, skórki pomarańczowej kandyzowanej, płatków migdałów, rurek, mandarynek oraz czekolady.

kruche babeczki, krem budyniowy,krem z lemon curd, przybranie babeczek

kruche ciasto na babeczki, krem budyniowy, domowy budyń, babeczki z kremem

babeczki z kremem, kruche babeczki, babeczki z migdałami

babeczki na kruchym spodzie, babeczki z kremem, krem budyniowy, domowy budyń

SMACZNEGO!!!

4 komentarze:

  1. Ależ to wygląda apetycznie... :) Koniecznie muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wypróbowałam przepis. Szczerze polecam. Jednak moja ręka nie wykończyła ich tak, żeby wyglądały równie apetycznie jednak w smaku bajka. Polecam raz jeszcze i czekam na kolejne super przepisy!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo się cieszę! Kolejny przepis już wkrótce:)

    OdpowiedzUsuń