Dzień dobry:)
Słodkim przysmakiem będą tym razem muffinki z serkiem mascarpone. Przepis jest elastyczny. Możecie na jego bazie tworzyć własne wariacje. To nic trudnego. Za pierwszym razem użyłam serka do muffinek na bazie gorzkiej czekolady (nie znajdziecie ich na blogu). Nie wiem czy do nich wrócę, ponieważ gorzkawe desery nie przypadły do gustu mojej rodzinie. Zapewniam, że te są słodkie i smaczne.
Masa muffinkowa
Potrzebujemy:
- 1,5 szkl. mąki pszennej,
- 3/4 szkl. cukru,
- 1/3 szkl. kakao,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1/3 łyżeczki soli,
- 1/2 szkl. wody,
- 1/2 szkl. jogurtu naturalnego,
- 1/3 szkl. oleju,
- 1 łyżeczka rumu (lub w ostateczności olejku rumowego),
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.
Przygotowanie
Do miski wsypujemy przesianą mąkę i dodajemy cukier, kakao, sodę i sól. Mieszamy. Następnie dodajemy pozostałe składniki i mieszamy.
Foremki napełniamy do 1/3 wysokości (około 1 łyżka stołowa).
Nadzienie
Potrzebujemy:
- 125g serka mascarpone,
- 2 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka mąki,
- białko z jednego jajka.
Przygotowanie
W małej miseczce mieszamy serek z cukrem, mąką i białkiem (można użyć miksera). Wkładamy do zamrażarki na 30 minut.
Do przygotowanych foremek, w których jest już po łyżce ciasta, dodajemy po łyżce masy z serkiem. Resztę foremki wypełniamy ciastem (również po około łyżce).
Wstawiamy muffinki do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25 minut.
Uwaga: Masa z mascarpone może troszkę "uciekać" podczas pieczenia. Aby tego uniknąć nie wypełniajcie foremek po same brzegi.
Zapomniałam dodać, że z podanych składników przygotujecie 12 muffinek.
Smacznego!
robisz mi krzywdę tym blogiem, wszystko wygląda tak smacznie i estetycznie!:)
OdpowiedzUsuńPozostaje mi tylko się uśmiechnąć i zachęcić do pałaszowania!
OdpowiedzUsuń