sobota, 8 lutego 2014

Tarta paprykowo - pieczarkowa

Witam!
Nareszcie jest nowa szata graficzna bloga!!! Bardzo się cieszę i serdecznie dziękuję mojemu Ukochanemu za cierpliwość i wysiłek :* Nie było łatwo- pomysłów mnóstwo, a wybrać coś trzeba... 

Moi Drodzy, często przygotowuję słodkości, ale czas to zmienić. Oczywiście moja miłość do słodyczy zawsze będzie tu zwyciężać, ale tym razem publikuję wytrawną tartę. To moja pierwsza tarta i największe wyzwanie stanowiło przygotowanie kruchego ciasta. Przynajmniej tak mi się wydawało. Okazało się jednak, że jest to całkiem prosta czynność. Nie kupujcie gotowców! Absolutnie nie! Kruche ciasto to nie problem :)


tarta warzywna, wytrawna tarta, tarta z papryką, tarta z pieczarkami


KRUCHE CIASTO

Potrzebujemy:

- 1 i 3/4 szkl. mąki,
- 100g masła (82% tłuszczu),
- 1 jajko,
- 1 żółtko,
- duża szczypta soli,
- 3 łyżki zimnej wody

Przygotowanie

Odmierzamy mąkę i wyrównujemy jej poziom krawędzią noża. Wsypujemy do miski i dodajemy masło oraz sól. Palcami, nożem lub siekaczem do kruchego ciasta* (w przypadku użycia noża lub siekacza czynność wykonujemy na blacie) łączymy składniki aż zaczną przypominać drobne płatki owsiane, lub lepiej- bardzo grubą kaszę. Czynność należy wykonywać dość szybko, by masło się nie roztopiło. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy nasadą dłoni, a nie jej środkiem. To bardzo ważne, ponieważ środek dłoni jest zbyt ciepły. Formujemy ciasto w kulę i zawijamy w folię spożywczą lub aluminiową. Wkładamy do lodówki na minimum 30minut. 
W między czasie przygotowujemy farsz. Gdy ciasto się schłodzi przystępujemy do wałkowania. Posypujemy blat oraz wałek mąką i przystępujemy do dzieła. Podane przeze mnie składniki wystarczą na przygotowanie ciasta do formy o średnicy 30cm. Rozwałkowany placek powinien być co najmniej o 5cm większy niż forma. Pamiętaj- staraj się pracować dość szybko, by masło nie zmiękło. Tak przygotowane ciasto nawijamy delikatnie na wałek i przenosimy na formę, którą wcześniej wysmarowaliśmy masłem. Zagniatamy dokładnie brzegi i staramy się pozbyć pęcherzyków. Nakłuwamy ciasto widelcem, wielokrotnie. Na wierzch ciasta kładziemy folię aluminiową i obciążamy ją, na przykład kulkami ceramicznymi* lub grochem. Ja użyłam 400g ciecierzycy. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i podpiekamy przez około 10-15 minut. 

*Siekacz do kruchego ciasta oraz ceramiczne kuleczki do pieczenia znajdziesz na www.aledobre.pl

FARSZ

Potrzebujemy:

- 0,5kg pieczarek,
- 1 duża cebula,
- 2 papryki czerwone,
- 1 papryka żółta,
- 1papryka zielona,
- sól, pieprz,
- zioła prowansalskie,
- kilka plasterków szynki,
- 2 ząbki czosnku.

Przygotowanie

Wszystkie warzywa kroimy w kostkę. Smażymy cebulę z pieczarkami. Dorzucamy paprykę i smażymy jeszcze kilka minut. Całość doprawiamy. Pamiętaj- dobrze doprawiaj składniki, których w dalszej obróbce nie da się już "poprawić". Warzywa dusimy kilka minut. Kroimy szynkę i czosnek. Dodajemy do warzyw i odstawiamy do przestygnięcia.

SOS

Potrzebujemy:

- 50g masła (82% tłuszczu),
- 50g mąki (5 łyżek),
- 200ml mleka,
- 2 jajka,
- 400 ml śmietany 12%.

Przygotowanie

Masło roztapiamy w rondelku i dodajemy mąkę. Intensywnie mieszamy i dodajemy mleko oraz śmietanę. Gdy masa będzie średnio gęsta chwilę studzimy. Następnie dodajemy rozkłócone jajka i mieszamy. 

Gdy ciasto wstępnie się podpiecze usuwamy nasze obciążenie. Wykładamy na nią farsz i zalewamy sosem. Tak przygotowaną tartę pieczemy przez 50minut w temperaturze 180 stopni. 







Smacznego!



2 komentarze:

  1. Jeżeli smakuje tak jak wygląda to uczta będzie boska! Składniki już mam, więc tarta coraz bliżej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie! Bardzo się cieszę. W razie problemów jestem do dyspozycji.

    OdpowiedzUsuń