niedziela, 21 czerwca 2015

Ciasto z truskawkami pod kruszonką

Nareszcie udało mi się upiec ciasto z truskawkami!
Uwielbiam truskawki. Ich nigdy za dużo. Nie mogę się nasycić. Jak zapewne wiecie truskawki polecane są w diecie przy wielu schorzeniach. Działają moczopędnie. Obniżają cholesterol. Zapobiegają podnoszeniu się cukru we krwi. Oczywiście jeśli spożywamy je bez dodatków. Przyspieszają przemianę materii, działają antywirusowo. Dlatego teraz kiedy jest na nie sezon, zachęcam do pałaszowania.
A teraz wracam do pysznego ciasta. To chyba od teraz moje ulubione ciasto z truskawkami. Lekka pianka na kruchym spodzie, czego chcieć więcej? Przepis znalazłam na blogu U mnie w kuchni.

ciasto z truskawkami, ciasto truskawkowe, przepis na ciasto z truskawkami, z truskawkami, ciasto z truskawkami przepis, kruche ciasto z owocami, kruche ciasto z truskawkami, truskawki w cieście,


Potrzebujemy:

Kruchy spód i kruszonka
- 2,5 szklanki mąki,
- 250g schłodzonego masła,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 5 żółtek.

Pianka
- 5 białek,
- 1 opakowanie cukry wanilinowego,
- 1 szklanka drobnego cukru,
- 80g budyniu waniliowego,
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego,

oraz
- 500g truskawek.

Przygotowanie

Kruchy spód
Do miski wsypujemy sypkie składniki. Masło kroimy w kostkę i dodajemy do miski. Rękoma łączymy składniki do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dodajemy żółtka i tworzymy gładką kulę. Następnie dzielimy ją w proporcjach 40% i 60%. Owijamy folią i zamrażamy.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ścieramy większą kulę i lekko uklepujemy. Ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i pieczemy 20 minut. Przepis na blachę o wymiarach 20 x 30 cm.

Podpieczony spód studzimy. Musi być zupełnie zimny. Ubijamy białka. Gdy będę ubite na sztywno, powoli dodajemy cukier i cukier wanilinowy oraz proszek budyniowy. Cały czas miksujemy, by składniki dobrze się połączyły a budyń rozpuścił. Na koniec powoli wlewamy olej cały czas miksując. Na zimny spód wykładamy piankę. Następnie układamy na niej przekrojone truskawki. Lekko wbijamy je w piankę. Na wierzch ścieramy drugą, mniejszą kulę ciasta. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 40 minut. Po ostudzeniu ciasto możemy oprószyć cukrem pudrem.

ciasto z truskawkami, ciasto truskawkowe, przepis na ciasto z truskawkami, z truskawkami, ciasto z truskawkami przepis, kruche ciasto z owocami, kruche ciasto z truskawkami, truskawki w cieście,

ciasto z truskawkami, ciasto truskawkowe, przepis na ciasto z truskawkami, z truskawkami, ciasto z truskawkami przepis, kruche ciasto z owocami, kruche ciasto z truskawkami, truskawki w cieście,

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Zachęcam do wypróbowania przepisu:)

      Usuń
  2. Nie ma to ja ogrom kruszonki! Ciasto pierwsza klasa :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń