sobota, 13 czerwca 2015

Bruschetta z mozzarellą i pomidorami

Pyszna, chrupiąca, aromatyczna!
Bruschetta, czyli grzanka kiedyś uchodziła za proste danie rolników. Nie wiemy dokładnie z którego regionu Włoch się wywodzi. Tradycyjna bruschetta jest bardzo zwyczajna - opieczony chleb posmarowany oliwą i posypany solą. Dziś istnieje wiele wariacji na jej temat.
Swoją bruschettę przygotowałam w mgnieniu oka. Zachęcam Was do spróbowania! Idealna na śniadanie lub kolację. Sprawdzi się także jako czekadełko :)

bruschetta, grzanka, grzanki, pyszne grzanki, domowa bruschetta, bruschetta z mozzarellą, bruschetta z pomidorami, przepis na bruschettę, włoska bruschetta, włoska grzanka,

Potrzebujemy:

- chleb,
- oliwa,
- czosnek,
- cebula,
- mozzarella,
- pomidor,
- bazylia, oregano, tymianek (świeże lub suszone),
- sól.

Przygotowanie

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. 
Jeden obrany ząbek czosnku kroimy wzdłuż. Nacieramy nim każdy kawałek chleba oraz skórkę. Następnie na chlebie układamy cienko pokrojoną mozzarellę. Obsypujemy bazylią, oregano i tymiankiem. Następnie układamy na nim cienko pokrojoną cebulę, na przykład w piórka. Wkładamy do piekarnika na 5-7 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika układamy cienko pokrojonego, obranego pomidora i skrapiamy oliwą. Można też ponownie dodać zioła.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz