piątek, 19 czerwca 2015

Bigos z młodej kapusty

Czas na bigos, czas na jesienne zapasy:)

Obiecałam Wam przepis na bigos i oto on. Taki bigos serwuje moja Mama. Kolejny pyszny smak z dzieciństwa.
Kapustę warto jeść! Podkreślam raz jeszcze, że jest bogata w witaminy C, A, E i K, witaminy z grupy B oraz żelazo, wapń, magnez, potas i kwas foliowy.

bigos, bigos z kapusty, bigos z młodej kapusty, młoda kapusta bigos, bigos przepis, przepis na bigos, domowy bigos, smak dzieciństwa, smaki dzieciństwa,

Potrzebujemy:

- 1 młoda kapusta,
- 2 cebule,
- 3 kiełbasy śląskie,
- ziele angielskie,
- 4 liście laurowe,
- 2 duże pomidory,
- pół słoiczka przecieru pomidorowego,
- sól i pieprz.

Przygotowanie

Kapustę dokładnie płuczemy i kroimy na drobne kawałki. Wsypujemy do dużego garnka i zalewamy wodą (3/4 garnka). Dodajemy ziele angielskie, kilka liści laurowych i doprawiamy solą. Gotujemy aż kapusta zmięknie. W między czasie podsmażamy cebulę z kiełbasą. Gdy kapusta zmięknie, odlewamy połowę wody. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i gotujemy kilka minut. Następnie dorzucamy cebulę z kiełbasą. Gotujemy na mniejszym ogniu jeszcze przez 10minut. Na koniec możemy, ale nie musimy dodać przecier i ponownie doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze około 15 minut na małym ogniu. Bigos można zamrażać.
Przygotowanie bigosu możemy rozłożyć na dwa dni. W drugim dniu gotowania nabiera wyraźniejszego smaku.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz