Gdy po raz pierwszy jadłam to ciasto, wprost nie mogłam uwierzyć, że zawiera szpinak. Postanowiłam, że muszę je upiec i obiecałam Wam, że to zrobię. Ten czas właśnie nadszedł. To mój torcik urodzinowy :)
Jest absolutnie pyszny! Ciasto jest bardzo puszyste i delikatne. Owoce granatu ze śmietaną idealnie się z nim komponują.
W sieci znajdziecie całe mnóstwo przepisów na Leśny Mech. Ja wykorzystałam ten poniżej.
Potrzebujemy:
- 450g drobnego, mrożonego szpinaku,
- 3 jajka,
- 300-340g mąki krupczatki (2 szkl.),
- 260g cukru (1 i 1/3 szkl.),
- 260ml oleju (1 i 1/3 szkl.),
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 300ml śmietany 30%,
- 2 Śmietan-fixy,
- cukier waniliowy,
- 1 owoc granatu.
Przygotowanie
Szpinak rozmrażamy i odsączamy z wody.
Okrągłą formę o średnicy 25cm wykładamy papierem do pieczenia. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Miksujemy jajka z cukrem. Następnie powoli dolewamy olej. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i na końcu dodajemy szpinak. Masę wlewamy do formy i pieczemy przez godzinę.
Gdy ciasto wystygnie, nożem obcinamy wierzch ciasta i rozkruszamy. Śmietanę ubijamy, pod koniec dodając cukier waniliowy z fixami i odrobiną cukry pudru.
Na ciasto wykładamy śmietanę i obsypujemy rozkruszonym ciastem i nasionami/pestkami granatu.
Potrzebujemy:
- 450g drobnego, mrożonego szpinaku,
- 3 jajka,
- 300-340g mąki krupczatki (2 szkl.),
- 260g cukru (1 i 1/3 szkl.),
- 260ml oleju (1 i 1/3 szkl.),
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 300ml śmietany 30%,
- 2 Śmietan-fixy,
- cukier waniliowy,
- 1 owoc granatu.
Przygotowanie
Szpinak rozmrażamy i odsączamy z wody.
Okrągłą formę o średnicy 25cm wykładamy papierem do pieczenia. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Miksujemy jajka z cukrem. Następnie powoli dolewamy olej. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i na końcu dodajemy szpinak. Masę wlewamy do formy i pieczemy przez godzinę.
Gdy ciasto wystygnie, nożem obcinamy wierzch ciasta i rozkruszamy. Śmietanę ubijamy, pod koniec dodając cukier waniliowy z fixami i odrobiną cukry pudru.
Na ciasto wykładamy śmietanę i obsypujemy rozkruszonym ciastem i nasionami/pestkami granatu.
Smacznego!
Niezwykle efektownie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńNajlepsze życzenia :)
Dziękuję serdecznie :)
UsuńDziś zrobiłam i powiem Ci, że jest mniami!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że Ci smakował :)
Usuń