czwartek, 16 lipca 2015

Pleśniak z czarnymi porzeczkami

W lewym narożniku udka z kurczaka w miodzie, w prawym pleśniak z porzeczkami. Walka była bardzo wyrównana. Pojedynek na Facebooku wygrał smak słodki! Zwycięzcą zatem został pleśniak z porzeczkami. Upiekłam go na urodziny mojego Taty. Bardzo podoba mi się w nim lekko kwaśny smak, który cudnie równoważą słodka bezowa pianka i kruszonka. 

Jeśli nie lubicie porzeczek z powodzeniem możecie zastąpić je swoimi ulubionymi owocami.


pleśniak, pleśniak z owocami, domowe ciasto, pleśniak z porzeczkami, ciasto z porzeczkami, czarne porzeczki przepis, porzeczki przepis, plesniak, przepis na ciasto z owocami, ciasto z kruszonką, porzeczki,


Potrzebujemy:

Spód i kruszonka
- 3 szklanki mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 5 łyżek cukru,
- 250g margaryny do pieczenia,
- 5 żółtek,

Beza
- 5 białek,
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków,

oraz
- 350-500g czarnych porzeczek.

Przygotowanie 

Sprawa jest bardzo prosta. Blaszkę o wymiarach 20 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. 
Składniki na spód i kruszonkę łączymy i zagniatamy ciasto. 1/3 ciasta odkładamy na kruszonkę, a resztą wyklejamy blachę. Na ciasto wykładamy porzeczki. Następnie wylewamy puszystą, błyszczącą pianę z ubitych z cukrem białek. Na wierzch ciasta kruszymy odłożone wcześniej zagniecione ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.
Gdy ciasto wystygnie można obsypać cukrem pudrem.

pleśniak, pleśniak z owocami, domowe ciasto, pleśniak z porzeczkami, ciasto z porzeczkami, czarne porzeczki przepis, porzeczki przepis, plesniak, przepis na ciasto z owocami, ciasto z kruszonką, porzeczki,

Smacznego!

1 komentarz: