sobota, 25 lipca 2015

Sałatka warstwowa z kalafiorem

Kalafior nie musi być nudny. 
Kojarzy się z warzywem podawanym z tartą bułką na obiad. Chciałabym zaproponować Wam sałatkę z kalafiorem w roli głównej.

Kalafior to odmiana kapusty warzywnej. Jest cennym źródłem sodu, potasu, magnezu, manganu, wapnia, żelaza oraz witamin K, B1, B2, B6, C. Najcenniejszą substancją występującą w kalafiorach jest sulforafan. Substancja ta zapobiega niektórym nowotworom i przerzutom. Mechanizm działania tej substancji jest podobny do chemioterapii. Pamiętajmy, że jeśli chcemy by w warzywie pozostały cenne witaminy i minerały obróbka powinna być możliwie jak najkrótsza. Zaleca się, by gotować go w następujący sposób: kalafiora dzielimy na różyczki. Moczymy w zimnej wodzie z dodatkiem soku z cytryny przez 2-3 minuty. Pozbędziemy się robaków. Odsączone różyczki gotujemy przez 4-5 minut z dodatkiem soli i cukru. 


kalafior, kalafiory, kalafior przepis, sałatka z kalafiorem, sałatka kalafiorowa, sałatka na lato, sałatki warstwowe przepisy, sałatka kalafior przepis, sałatka z jakiem, sałatka przekładana


Potrzebujemy:

- kalafior,
- 3 duże pomidory,
- 6 jajek,
- sól i pieprz,
- czosnek granulowany,
- przyprawa tzatziki,
- majonez,
- serek waniliowy.

Przygotowanie

Gotujemy kalafiora. Najlepiej według wskazówek powyżej. Pomidory obieramy i kroimy w ćwiartki lub dość dużą kostkę. Doprawiamy pieprzem. Ugotowane jajka kroimy w ćwiartki. 

Sos: serek waniliowy mieszamy z 3 łyżkami majonezu i dodajemy czosnek granulowany oraz przyprawę tzatziki (według uznania). 

W całkiem dużej misce układamy warstwowo: kalafior, pomidory, jajka, sos i znowu kalafior, pomidory, jajka, sos. W zależności od wielkości miski i ilości składników warstw może być kilka. Zawsze całość wieńczy kalafior.

Sałatkę przechowujemy w lodówce. Najlepiej, by przed podaniem spędziła w niej minimum 2 godziny.

Smacznego!
Podzielić warzywo na różyczki. Namoczyć je na 2-3 minuty w zimnej wodzie zakwaszonej sokiem z cytryny. Pozbędziemy się wówczas robaczków, które też lubią kalafiora oraz skrócimy czas gotowania. Odsączone różyczki gotować ok. 4 minut we wrzątku z dodatkiem odrobiny soli i cukru.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/jedz-kalafiory-i-brokuly-bedziesz-zdrowsza_39625.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz