niedziela, 22 marca 2015

Piersi z kurczaka z porem

Zastanawiałam się, czy przygotować post słodki czy słony. Wygrał słony. Ostatnio staram się ograniczać słodycze- ślub zbliża się wielkimi krokami. 
Na dzisiejszy obiad przygotowałam piersi z kurczaka duszone i zapiekane pod pierzynką z pora, sosu tatarskiego i żółtego sera. Danie gotowe w 35 minut! Przepis idealny dla zapracowanych.

piersi z kurczaka, kurczak na obiad, filety z piersi kurczaka, kurczak z porem, kurczak z porą, kurczak zapiekany, szybki obiad, filety z piersi przepis, przepis na kurczaka


Potrzebujemy:

- 500g piersi kurczaka lub indyka,
- por,
- 6-8 plasterków żółtego sera,
- kilka łyżek sosu tatarskiego,
- sól i pieprz,
- czosnek granulowany,
- folia aluminiowa.

Przygotowanie

Piersi z kurczaka filetujemy i delikatnie rozbijamy. Przyprawiamy z dwóch stron solą, pieprzem i czosnkiem. Filety wykładamy na blaszce. Smarujemy sosem tatarskim. Por kroimy w cienkie talarki i obsypujemy nim kurczaka. Następnie otulamy plastrami żółtego sera. 

piersi z kurczaka, kurczak na obiad, filety z piersi kurczaka, kurczak z porem, kurczak z porą, kurczak zapiekany, szybki obiad, filety z piersi przepis, przepis na kurczaka

Blaszkę przykrywamy folią aluminiową (błyszczącą stroną do góry). Rozgrzewamy piekarnik do 180-200 stopni (góra-dół). Blaszkę wstawiamy do piekarnika. Po 20 minutach zdejmujemy folię i podpiekamy przez kolejne 10 minut. W między czasie proponuję ugotować ziemniaki lub ryż. Pyszny obiad gotowy :)

piersi z kurczaka, kurczak na obiad, filety z piersi kurczaka, kurczak z porem, kurczak z porą, kurczak zapiekany, szybki obiad, filety z piersi przepis, przepis na kurczaka

Smacznego!


1 komentarz:

  1. Pyszne!!! :) na niedzielny obiad idealne i proste.

    OdpowiedzUsuń