niedziela, 15 marca 2015

Ciecierzyca z pomidorami, kukurydzą i klopsikami

Po wielu przebojach z kuchenką i kotem nareszcie wracam do gotowania i pieczenia.
Chciałabym podzielić się z Wami przepisem na ciecierzycę w prostym i smacznym wydaniu. 

Najpierw słów kilka o samej ciecierzycy:
Ciecierzyca (cieciorka, groch włoski) jest bardzo bogata w białko. Obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Może zapobiec rozwojowi cukrzycy, pomaga zwalczać zaparcia. Sprzyja odchudzaniu. Jest uważana za afrodyzjak. Czy trzeba Was dłużej przekonywać?


cieciorka przepis, groch włoski przepisy, ciecierzyca przepisy, przepis na ciecierzycę, potrawy z ciecierzycy,

Potrzebujemy:

- 400g ciecierzycy,
- 500-600g kukurydzy (2 puszki),
- 800g pomidorów w zalewie/sosie pomidorowym (2 puszki),
- 500g mięsa mielonego,
- 2 cebule średniej wielkości,
- 1-2 ząbki czosnku,
- sól i pieprz,
- papryka ostra mielona,
- pietruszka świeża lub suszona,
- przyprawa do mięsa mielonego.

Przygotowanie

Ciecierzycę dokładnie płuczemy. Następnie moczymy w trzykrotnie większej ilości wody przez przynajmniej 8 godzin, zalecam 12. Gotujemy w tej samej wodzie około 45 minut.
Do garnka dodajemy pomidory i kukurydzę. Doprawiamy solą, pieprzem, pietruszką suszoną (jeśli używamy świeżej to dodajemy ją pod koniec gotowania), papryką. Całość gotujemy około 15 minut. W między czasie cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni wraz z czosnkiem. Dodajemy do garnka wraz z ciecierzycą. Wolno gotujemy na małym ogniu. Mięso mielone doprawiamy tymi samymi przyprawami. Mogą być pikantne. Z mięsa mielonego przygotowujemy małe klopsiki i smażymy. Następnie dodajemy do garnka z pozostałymi składnikami. Gotujemy na małym ogniu 10 minut, aby połączyć smaki. 


cieciorka przepis, groch włoski przepisy, ciecierzyca przepisy, przepis na ciecierzycę, potrawy z ciecierzycy,

Smacznego!

2 komentarze: