Po wielu przebojach z kuchenką i kotem nareszcie wracam do gotowania i pieczenia.
Chciałabym podzielić się z Wami przepisem na ciecierzycę w prostym i smacznym wydaniu.
Najpierw słów kilka o samej ciecierzycy:
Ciecierzyca (cieciorka, groch włoski) jest bardzo bogata w białko.
Obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Może zapobiec rozwojowi
cukrzycy, pomaga zwalczać zaparcia. Sprzyja odchudzaniu. Jest uważana za
afrodyzjak. Czy trzeba Was dłużej przekonywać?
Potrzebujemy:
- 400g ciecierzycy,
- 500-600g kukurydzy (2 puszki),
- 800g pomidorów w zalewie/sosie pomidorowym (2 puszki),
- 500g mięsa mielonego,
- 2 cebule średniej wielkości,
- 1-2 ząbki czosnku,
- sól i pieprz,
- papryka ostra mielona,
- pietruszka świeża lub suszona,
- przyprawa do mięsa mielonego.
Przygotowanie
Ciecierzycę dokładnie płuczemy. Następnie moczymy w trzykrotnie większej ilości wody przez przynajmniej 8 godzin, zalecam 12. Gotujemy w tej samej wodzie około 45 minut.
Do garnka dodajemy pomidory i kukurydzę. Doprawiamy solą, pieprzem, pietruszką suszoną (jeśli używamy świeżej to dodajemy ją pod koniec gotowania), papryką. Całość gotujemy około 15 minut. W między czasie cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni wraz z czosnkiem. Dodajemy do garnka wraz z ciecierzycą. Wolno gotujemy na małym ogniu. Mięso mielone doprawiamy tymi samymi przyprawami. Mogą być pikantne. Z mięsa mielonego przygotowujemy małe klopsiki i smażymy. Następnie dodajemy do garnka z pozostałymi składnikami. Gotujemy na małym ogniu 10 minut, aby połączyć smaki.
Smacznego!
Wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńZachęcam do wypróbowania przepisu:)
Usuń