niedziela, 15 lutego 2015

Panna Cotta z truskawkami

Panna Cotta, czyli prosty, włoski deser.
Tradycyjną przygotowuje się w okrągłej foremce, a po stężeniu odwraca do góry dnem i przybiera musem owocowym oraz owocami. 

Nie zdążyłam podzielić się z Wami tym przepisem przed Walentynkami... Musicie mi wybaczyć. Jestem pewna, że skorzystacie z niego przy innej okazji.

panna cotta, pana cota, przepis na panna cottę, panna cotta przepis, prosty deser, deser walentynkowy, włoski deser, włoskie desery


Potrzebujemy:

- 250ml pełnego mleka (3,2%),
- 500ml śmietany kremówki 36%,
- 0,5 szkl. cukru,
- ziarenka z 1 laski wanilii,
- 4 łyżeczki żelatyny w proszku,
- 1 opakowanie galaretki truskawkowej,
- woda.

Przygotowanie

Galaretkę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Radzę, by użyć o 100ml wody mniej niż zaleca się na opakowaniu. Wystudzoną galaretkę przelewamy do pucharków i odstawiamy do lodówki.
Do rondelka wlewamy mleko i śmietanę. Dodajemy cukier i ziarenka z wanilii. Doprowadzamy do wrzenia. Cukier musi się rozpuścić. Żelatynę zalewamy 4 łyżkami gorącej wody. Po rozpuszczeniu dodajemy do ciepłej mieszanki z rondelka. Studzimy w temperaturze pokojowej, następnie odstawiamy do lodówki. Gdy lekko stężeje przelewamy do pucharków z wcześniej przygotowaną galaretką i ponownie odstawiamy do lodówki. 
Przybieramy truskawkami lub musem truskawkowym.
Deser można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce.


Przepis zaczerpnięty z Moje wypieki i desery na każdą okazję Doroty Świątkowskiej.


Smacznego!!!

1 komentarz: