niedziela, 8 lutego 2015

Mini cupcakes Red Velvet

Witam Was w ten piękny, zimowy wieczór :)
Uwielbiam, gdy pada śnieg!!! Buzia sama się śmieje. 

Postanowiłam w końcu wypróbować mój świąteczny prezent, a mianowicie urządzenie do wypiekania mini muffinek. Już za tydzień Walentynki i chciałabym zaproponować Wam mini cupcakes Red Velvet. Po pierwsze dlatego, że są czerwone lub brunatne, jak u mnie (miałam za mało barwnika), a po drugie dlatego, że są smaczne.

Cupcakes to małe babeczki (muffinki), które początkowo wypiekano w filiżankach. Są mniejsze od tradycyjnych muffinek i słodsze. Zazwyczaj dekoruje się je kremem.

mini babeczki, mini muffinki, muffinki, babeczki, mini cupcakes, mini babeczki przepis, przepis na mini babeczki, red velvet, czerwone babeczki, walnetynkowe przepisy, walentynkowe babeczki, babeczki na walentynki, muffinki na walentynki

mini babeczki, mini muffinki, muffinki, babeczki, mini cupcakes, mini babeczki przepis, przepis na mini babeczki, red velvet, czerwone babeczki, walnetynkowe przepisy, walentynkowe babeczki, babeczki na walentynki, muffinki na walentynki

Potrzebujemy:

- 3 białka jajek w rozmiarze L,
- 30 ml czerwonego barwnika spożywczego,
- 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- 200g mąki,
- 200g drobnego cukru do wypieków,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki kakao (można dodać tylko jedną),
- 0,5 łyżeczki soli,
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego,
- 55g masła 82%,
- 120ml maślanki

Krem:
- 50-75g białej czekolady,
- 3 łyżeczki cukru pudru,
- 200 ml śmietany kremówki 30 lub 36%,
+ posypka dekoracyjna.

Przygotowanie

W jednym naczyniu mieszamy białka z barwnikiem spożywczym i ekstraktem waniliowym.
W drugim naczyniu mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, kakao i sól.
W misie miksera łączymy olej i masło. Miksujemy do uzyskania jednolitego płynu. Następnie dodajemy sypkie składniki z drugiego naczynia oraz maślankę. Miksujemy na niskich obrotach do uzyskania wilgotnej masy. Następnie dodajemy połowę płynu z pierwszej miseczki i miksujemy na średnich obrotach przez pół minuty, następnie dodajemy pozostałą część płynu i powtarzamy miksowanie. Możemy przystąpić do wypiekania muffinek. Rozgrzewamy urządzenie, uzupełniamy papilotkami i wlewamy masę do samego końca foremki. Pieczemy przez 15 minut. Jeśli nie dysponujecie urządzeniem do wypiekania możecie piec w piekarniku w temperaturze 180-200 stopni- w zależności od piekarnika.

mini babeczki, mini muffinki, muffinki, babeczki, mini cupcakes, mini babeczki przepis, przepis na mini babeczki, red velvet, czerwone babeczki, walnetynkowe przepisy, walentynkowe babeczki, babeczki na walentynki, muffinki na walentynki

Przygotowanie kremu:
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Ubijamy śmietanę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i powoli czekoladę. 

Gdy babeczki wystygną możemy je udekorować.

mini babeczki, mini muffinki, muffinki, babeczki, mini cupcakes, mini babeczki przepis, przepis na mini babeczki, red velvet, czerwone babeczki, walnetynkowe przepisy, walentynkowe babeczki, babeczki na walentynki, muffinki na walentynki

mini babeczki, mini muffinki, muffinki, babeczki, mini cupcakes, mini babeczki przepis, przepis na mini babeczki, red velvet, czerwone babeczki, walnetynkowe przepisy, walentynkowe babeczki, babeczki na walentynki, muffinki na walentynki

Smacznego!!!

1 komentarz: