poniedziałek, 1 grudnia 2014

Rogaliki

Lubicie?
Ja bardzo. Małe, duże, z czekoladą, z powidłami, czy jabłkami. Prawie każde. 
Przepis dostałam od przyszłej Teściowej. Rogaliki są puszyste, lekkie. Polecam!

rogale, rogaliki, domowe rogaliki, rogaliki przepis, przepis na rogaliki, rogaliki drożdżowe, nadziewane rogaliki,

Potrzebujemy:

- 1kg mąki,
- 1,5 kostki margaryny do pieczenia,
- 4 jajka,
- 4 łyżki cukru,
- 1,5 kostki drożdży,
- 250ml śmietany 18%,

nadzienie:
- potarte jabłka,

Przygotowanie

Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Mąkę z margaryną siekamy nożem. Dodajemy utarte drożdże oraz stopniowo jajka i śmietanę (procedura podobna, jak przy wyrabianiu kruchego ciasta). Ciasto wkładamy na przynajmniej 15 minut do lodówki. Po upływie tego czasu obsypujemy blat lub stolnicę mąką. Dzielimy ciasto na kilka części i rozwałkowujemy formując koło. Przecinamy nożem, jak pizzę. Na każdy trójkącik u podstawy dodajemy nadzienie i zawijamy. Od szerszego do węższego końca. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy rozbełtanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut. Po 10 minutach zalecam, by włączyć termoobieg. Po przestygnięciu można je polukrować lub oblać czekoladą.

rogale, rogaliki, domowe rogaliki, rogaliki przepis, przepis na rogaliki, rogaliki drożdżowe, rogaliki z jabłkami, rogale z jabłkami, nadziewane rogaliki,

rogale, rogaliki, domowe rogaliki, rogaliki przepis, przepis na rogaliki, rogaliki drożdżowe, nadziewane rogaliki, rogaliki z powidłami

Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Każde rogaliki mają w sobie to coś, co urzeka. :) Twoje wyglądają pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają bardzo smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Też lubię, Twoje wyglądają idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam
    te 1,5 kostki drożdży to ile w gramach bo sa różne gramatury drożdży a nie chcę dać za mało lub za duzo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kostka 100 gramowa, przeważnie używam drożdży Babuni

      Usuń