sobota, 29 listopada 2014

Tarta kokosowa

Przed Wami tarta kokosowa bez pieczenia. 
Jak powstała? Zostałam poproszona przez moją Mamę o przygotowanie czegoś dobrego, co nie wymaga pieczenia. I oto jest- tarta, która smakuje jak Rafaello. Pychotka!

tarta kokosowa, tarta na słodko, tarta z kokosem, kokosowe, tarta bez pieczenia, tarta przepis, przepis na tartę, tarta przepisy, rafaello

Potrzebujemy:

spód
- 300g herbatników,
- 120g masła 82%,
- 50g wiórków kokosowych.
masa
- 500ml śmietany 30%,
- 150g białej czekolady,
- 100g wiórków kokosowych.
Przygotowanie
Herbatniki miksujemy. Dodajemy masło, wiórki i zagniatamy. Przygotowaną mieszanką wyklejamy tartę. Brzegi również. Wstawiamy do lodówki na przynajmniej 40 minut. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ubijamy śmietanę. Pod koniec ubijania dodajemy powoli rozpuszczoną czekoladę, następnie wiórki kokosowe. Masę kokosową wykładamy na spód tarty. Obsypujemy wiórkami. Wstawiamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny.

tarta kokosowa, tarta na słodko, tarta z kokosem, kokosowe, tarta bez pieczenia, tarta przepis, przepis na tartę, tarta przepisy, rafaello

Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Uwielbiam kokos, wygląda wspaniale. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie :) A jaka jest średnica foremki?

    OdpowiedzUsuń
  3. Zawsze zapominam dopisać ;) Forma ma 28cm średnicy.

    OdpowiedzUsuń
  4. O mniam, musiała smakować bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie owoce pasowałyby na wierzch?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście maliny:) Sprawdzą się też jagody. Wybieraj raczej owoce kwaśne, gdyż tarta jest dość słodka. Kwaśne owoce doskonale ją zrównoważą.

      Usuń