Przed Wami tarta kokosowa bez pieczenia.
Jak powstała? Zostałam poproszona przez moją Mamę o przygotowanie czegoś dobrego, co nie wymaga pieczenia. I oto jest- tarta, która smakuje jak Rafaello. Pychotka!
Potrzebujemy:
spód
- 300g herbatników,
- 120g masła 82%,
- 50g wiórków kokosowych.
masa
- 500ml śmietany 30%,
- 150g białej czekolady,
- 100g wiórków kokosowych.
Przygotowanie
Herbatniki miksujemy. Dodajemy masło, wiórki i zagniatamy. Przygotowaną
mieszanką wyklejamy tartę. Brzegi również. Wstawiamy do lodówki na
przynajmniej 40 minut. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ubijamy śmietanę. Pod koniec ubijania dodajemy powoli rozpuszczoną czekoladę, następnie wiórki kokosowe. Masę kokosową wykładamy na spód tarty. Obsypujemy wiórkami. Wstawiamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny.
Smacznego!
Uwielbiam kokos, wygląda wspaniale. :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, cieszy oko :)
UsuńWygląda pysznie :) A jaka jest średnica foremki?
OdpowiedzUsuńZawsze zapominam dopisać ;) Forma ma 28cm średnicy.
OdpowiedzUsuńO mniam, musiała smakować bosko :)
OdpowiedzUsuńI właśnie tak smakowała :)
UsuńJakie owoce pasowałyby na wierzch?
OdpowiedzUsuńOczywiście maliny:) Sprawdzą się też jagody. Wybieraj raczej owoce kwaśne, gdyż tarta jest dość słodka. Kwaśne owoce doskonale ją zrównoważą.
Usuń