Witajcie!
Czy Wy również cierpicie na brak czasu? Moja doba jest zdecydowanie za krótka w ostatnim czasie. Nareszcie zabrałam się za moją dynię. Przygotowałam trzy rodzaje placków. Dwa z nich znajdziecie poniżej.
Pozwólcie, że zachęcę Was do wypróbowania przepisów przedstawiając kilka faktów o dyniach:
- mają bardzo niską wartość kaloryczną,
- zawierają dużo błonnika przez co zwiększają uczucie sytości,
- są bogate w witaminę A i β-karoten, dzięki którym mamy piękną skórę i paznokcie oraz jesteśmy chronieni przed wolnymi rodnikami,
- zmniejszają ryzyko występowania chorób serca oraz nowotworów,
- zawierają dużo potasu odpowiedzialnego za regulację równowagi osmotycznej komórek i kurczliwości mięśni,
- pestki dyni zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, które pozytywnie wpływają na pracę mózgu.
- zawierają dużo błonnika przez co zwiększają uczucie sytości,
- są bogate w witaminę A i β-karoten, dzięki którym mamy piękną skórę i paznokcie oraz jesteśmy chronieni przed wolnymi rodnikami,
- zmniejszają ryzyko występowania chorób serca oraz nowotworów,
- zawierają dużo potasu odpowiedzialnego za regulację równowagi osmotycznej komórek i kurczliwości mięśni,
- pestki dyni zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, które pozytywnie wpływają na pracę mózgu.
Przepis nr 1
Potrzebujemy:
- 250-300g miąższu dyni,
- 50-60g mąki ziemniaczanej,
- 2 jajka,
- bazylia,
- sól,
- pieprz kolorowy,
- oliwa,
- 200-250g serka ricotta lub 100-150g serka koziego.
Przygotowanie
Dynię trzemy na dużych oczkach i blendujemy. Dodajemy dwa żółtka i ricottę. Doprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Wsypujemy mąkę ziemniaczaną, następnie dodajemy ubite białka. Na patelnię wlewamy oliwę - ok. 2 łyżki. Na rozgrzanej oliwie formujemy placki. Smażymy do uzyskania złoto-brązowego koloru. Jeśli placki będą mało zwięzłe dodajcie jeszcze odrobinę mąki ziemniaczanej.
Przepis nr 2
- 250-300g miąższu dyni,
- 50-60g mąki ziemniaczanej,
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka curry,
- sól,
- pieprz kolorowy,
- oliwa,
- 200-250g serka ricotta.
Przygotowanie
Dynię
trzemy na dużych oczkach i blendujemy. Dodajemy dwa żółtka i ricottę.
Doprawiamy solą, pieprzem i curry. Wsypujemy mąkę ziemniaczaną,
następnie dodajemy ubite białka. Na patelnię wlewamy oliwę - ok. 2 łyżki.
Na rozgrzanej oliwie formujemy placki. Smażymy do uzyskania
złoto-brązowego koloru. Jeśli placki będą mało zwięzłe dodajcie jeszcze
odrobinę mąki ziemniaczanej.
Smacznego!
Myślałam, że nie lubię dyni, ale w tej postaci bardzo mi smakowała, pyszności!!!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)
OdpowiedzUsuń