sobota, 12 kwietnia 2014

Ekstrakt waniliowy

Witajcie!
Dłuuugo tu nie zaglądałam. Mam wyrzuty sumienia...Ale już wróciłam:) Szczerze mówiąc przyzwyczaiłam rodzinkę do pysznych wypieków i nie miałam wyboru, bardzo nalegali. Tym razem jednak nie na słodko. Od dłuższego czasu, w zaciszu szafki dojrzewał ekstrakt waniliowy, czyli produkt niezbędny przy wielu wypiekach. Gotowe ekstrakty są dość drogie, a w prosty sposób można przygotować własny.


domowy ekstrakt waniliowy, ekstrakt z wanilii, waniliowy aromat, aromat waniliowy, aromaty do ciast, ekstarkt do ciast, ekstrakt waniliowy przepis



Potrzebujemy:

- 3-5 lasek wanilii,
- 200-300 ml wódki lub rumu,
- mała karafka, buteleczka lub słoiczek.

Przygotowanie

Przecinamy wzdłuż laski wanilii i wkładamy do buteleczki. Nie usuwamy ziarenek. Zalewamy alkoholem i odstawiamy w chłodne, ciemne miejsce. Co jakiś czas należy wstrząsnąć buteleczką. Ekstrakt gotowy jest po 2 miesiącach. Powinien osiągnąć kolor mocnej herbaty. 

W trakcie zużywania ekstraktu można dodawać kolejne laski wanilii i dolewać alkohol. Raz przygotowany posłuży Wam przez lata.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz