sobota, 15 marca 2014

Tygrys zwany zebrą

Dzień dobry!
Pogoda paskudna. Właściwie jesienna... Wiosno, gdzie uciekłaś? Nadrabiam małe zaległości. Wczoraj nalewka, a dziś ciasto tygrys, a właściwie zebra. Mi bardziej przypomina tygrysie paski, więc jak dla mnie tygrys :) Jest proste i zawsze wychodzi. Przypadnie do gustu dzieciom, sprawdzi się na imprezie o tematyce safari.

tygrys, szybkie ciasto, proste ciasto, safari, ciasta dla dzieci, ciasto dla dziecka


Potrzebujemy:

- 1,5 szkl. cukru,
- 3 jajka,
- 375g mąki (2,5 szklanki),
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 szklanka oleju,
- 1 szklanka oranżady lub wody gazowanej,
- dodatkowo 2-3 łyżki mąki i 2-3 łyżki kakao,
- ulubiony olejek (zazwyczaj dodaję rumowy).

Przygotowanie

Cukier ucieramy z jajkami. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Masę dzielimy na dwie równe części. Do jednej wsypujemy 2-3 łyżki mąki oraz jeśli chcemy to kilkanaście kropelek ulubionego olejku, a do drugiej 2-3 łyżki kakao. 
Okrągłą formę o średnicy 23-25cm smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia. Dokładnie na środek wlewamy dwie łyżki masy jasnej i w to samo miejsc dwie łyżki masy kakaowej. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45-50 minut. Na końcu ciasto polewamy roztopioną czekoladą lub polewą czekoladową (4 łyżki margaryny do pieczenia lub masła, 2 łyżki kakao, cukier puder).


tygrys, ciasto zebra, ciasto tygrys, ciasto dla dzieci, szybkie ciasto, proste ciasto, przepis zebra

tygrys, ciasto zebra, ciasto tygrys, przepis ciasto, szybkie ciasto, proste ciasto

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz