Cykl o winach zapoczątkowałam dość dawno temu i na kilka miesięcy go porzuciłam. Nie powinnam była tego robić. Prawda jest taka, że zrobiłam sobie krótką przerwę od raczenia się tym alkoholem. Wraz z nastaniem Świąt Bożego Narodzenia i wspaniałym spędzaniem czasu w rodzinnym gronie przyszedł czas na wielki powrót tego wspaniałego trunku. Dlaczego wina australijskie? Przyznam, że wcześniej nie sięgałam po nie zbyt często, ale zmieniło się to głównie za sprawą mojej rodziny mieszkającej od wielu lat w Australii. Otóż jakiś czas temu otrzymaliśmy od nich paczkę. Oprócz fantastycznych australijskich przysmaków, między innymi przepysznych orzechów makadamia w czekoladzie, które kocham, były tam także wina Brown Brother's. I to właśnie po skosztowaniu tych win, z rejonu Victorii, po prostu się w nich zakochałam i zaczęłam z nimi przygodę pełną fantastycznego smaku i aromatu. Z pełnym przekonaniem mogę stwierdzić, że obecnie wytrawne wina australijskie to moi faworyci. Zapraszam Was do słonecznej Australii :)
Najlepsze okręgi winiarskie zgrupowane są na południu kraju. Wyróżniamy tam co najmniej trzydzieści trzy odrębne regiony winiarskie. Historia australijskich upraw winorośli sięga 1788 roku i związana jest z kilkoma zapaleńcami. Są wśród nich:
- John McArthur - twórca pierwszej winnicy w Camden Park,
- Gregory Blaxand - pierwszy winiarz, który wysłał australijskie wino do Londynu,
- James Busby - szkocki imigrant opętany wizją winiarskiego eldorado w Australii.
W Australii uprawia się wszystkie typy winorośli, zatem James tak do końca nie był "opętany". Białe wina wytrawne najczęściej pochodzą z odmiany chardonnay. Znakomite wina czerwone daje natomiast syrah (shiraz).
AUSTRALIA POŁUDNIOWA
Z regionu Wielkiej Zatoki Australijskiej z klimatem typu śródziemnomorskiego pochodzi większość win australijskich. Winnice rozciągają się od Clare w pobliżu Adelajdy, a kończą sięgając Coonawarra na południowo-wschodnim krańcu stanu, około 400km od stolicy. Właśnie to miejsce możemy nazwać królestwem odmiany cabernet sauvignon. Natomiast niedaleko od Adelajdy, znajduje się Barossa Valley. Z tego rejonu słynie shiraz, pochodzący często z bardzo starych winnic.
W trakcie świątecznego, rodzinnego ucztowania delektowałyśmy się wraz z siostrą niesamowitym czerwonym, wytrawnym winem. Połączenie najlepszych odmian mianowicie cabernet sauvignon oraz syrah. Chciałabym Wam polecić, z pełną odpowiedzialnością, J A C O B' S C R E E K.
Wino o aromacie czarnej porzeczki i śliwki z delikatną nutą pieprzu, łagodnymi taninami i subtelnym dębem. Znakomicie komponuje się z daniami na bazie pomidorów oraz do dań grillowanych, pizzy.
Jeśli nie przepadacie za wytrawnymi winami lub nie wiecie jakie wino podać osobom, których upodobań nie znacie, będzie to bardzo dobra propozycja. Dodam tylko, że moja kochana siostra jest zwolenniczką win słodkich oraz półsłodkich, a tym winem udało mi się otworzyć dla niej furtkę do bardzo bogatego i smacznego zakątka win wytrawnych.
1. RIDDLE CREEK RESERVE CHARDONNAY - białe. Świeże, cytrusowe, zrównoważone. Subtelnie podkreślone przez dąb.
2. RIDDLE CREEK RESERVE SHIRAZ - czerwone, półwytrawne. Z wyczuwalną nutą owoców leśnych, pieprzu i śliwek.
3. AUSTRALIAN BUSH COLOMBARD-CHARDONNAY - białe, wytrawne, gronowe, jakościowe. Świeże z dopasowaną kwaskowatością, o przyjemnym smaku owoców cytrusowych. Idealne do dań z drobiu, ryb i owoców morza.
4. AUSTRALIAN BUSH CABERNET-SHIRAZ - czerwone, wytrawne, jakościowe. Idealne do dziczyzny lub baraniny. Dość intensywne w smaku, odważne.
5. BROWN BROTHER'S DRY MUSCAT - białe, wytawne. Przyjemnie owocowe, bardzo orzeźwiające. Polecam latem.
Mój subiektywny ranking (od najsmaczniejszego):
a) białe:
- Australian Bush Colombard-Chardonnay
- Brown Brother's Dry Muscat
- Riddle Creek Reserve Chardonnay
b) czerwone:
- Jackob's Creek Shiraz-Cabernet
- Australian Bush Cabernet-Shiraz
- Riddle Creek Reserve Shiraz
1. RIDDLE CREEK RESERVE CHARDONNAY - białe. Świeże, cytrusowe, zrównoważone. Subtelnie podkreślone przez dąb.
2. RIDDLE CREEK RESERVE SHIRAZ - czerwone, półwytrawne. Z wyczuwalną nutą owoców leśnych, pieprzu i śliwek.
3. AUSTRALIAN BUSH COLOMBARD-CHARDONNAY - białe, wytrawne, gronowe, jakościowe. Świeże z dopasowaną kwaskowatością, o przyjemnym smaku owoców cytrusowych. Idealne do dań z drobiu, ryb i owoców morza.
4. AUSTRALIAN BUSH CABERNET-SHIRAZ - czerwone, wytrawne, jakościowe. Idealne do dziczyzny lub baraniny. Dość intensywne w smaku, odważne.
5. BROWN BROTHER'S DRY MUSCAT - białe, wytawne. Przyjemnie owocowe, bardzo orzeźwiające. Polecam latem.
Mój subiektywny ranking (od najsmaczniejszego):
a) białe:
- Australian Bush Colombard-Chardonnay
- Brown Brother's Dry Muscat
- Riddle Creek Reserve Chardonnay
b) czerwone:
- Jackob's Creek Shiraz-Cabernet
- Australian Bush Cabernet-Shiraz
- Riddle Creek Reserve Shiraz
Barossa Valley
Źródło: http://travel.allwomenstalk.com/truly-amazing-places-in-australia/2/
Czy wiecie, że...
Pierwsze winne krzewy zasadzone zostały przez kapitana Artura Philipa,który dotarł do Australii w 1788 roku. Obecnie w tym miejscu znajduje się ogród botaniczny w Sydney.
W Barossa Valley znajduje się jedna z najstarszych posiadłości winiarskich- Yalumba. Została założona przez Samuela Smitha pochodzącego z Dorset.
Syrah czy shiraz? Syrah to odmiana charakterystyczna dla czerwonych win krzepkich, o głębokim kolorze. Jest to odmiana kochająca suchy klimat i gorące i ubogie podłoże. Syrah został podobno przywieziony z Bliskiego Wschodu przez Krzyżowców, albo z Syrakuz przez rzymskie legiony do Rodanu. Imperium tej odmiany znacznie się powiększyło, gdy zdobył Nowy Świat: Południową Afrykę, Chile, Argentynę oraz Australię, gdzie przemianowano go na shiraz.
INNE REGIONY
Nowa Południowa Walia produkuje jedną czwartą win w kraju. Tam znajduje się słynna Hunter Valley, uznana za najlepszy okręg winiarski, dzięki chłodnemu klimatowi. Dolina położona jest 180km na północ od Sydney, gdzie winnice dawały bogate, złociste białe wino zwane miodem z Hunter. Królują odmiany chardonnay i semillon.
Australia Zachodnia produkuje bardzo dobre wina w zależności od charakteru regionu.
W stanie Victoria, słynącym dawniej z kopalń złota, produkuje się wina, które w skali całego kraju są bardzo zaskakujące i nie można ich spotkać nigdzie indziej. Odkrywamy tam wina słodkie, wzmacniane, które spokojnie mogą rywalizować z porto lub sherry, a także produkowane w Yarra Valley wina charakterystyczne dla klimatu chłodniejszego, jak pinot noir, które niektórzy porównują z wielkimi burgundami.
Wiele małych regionów usytuowanych jest wokół Melbourne. Produkują wina mocniejsze.
Źródło: www.wineforrookies.com
Mam nadzieję, że przybliżyłam Wam nieco winiarską Australię. Jak sami widzicie, nie ustępuje europejskim kolosom. Życzę Wam wielu przyjemnych chwil w trakcie delektowania się wspaniałymi winami australijskimi.
(Na podstawie: Wyjątkowe wina.)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz