wtorek, 11 grudnia 2012

Świąteczne pierniki

Witajcie!
Długo tu nie zaglądałam, ale obiecuję, że się poprawię. Przyznam, że ostatnio nie miałam czasu, by przygotować coś co sprawiłoby, że na chwilę zatrzymacie się na moim blogu. Ale w najbliższym czasie powinno pojawić się kilka przepisów :)

Święta Bożego Narodzenia zawsze wprawiają mnie w cudowny nastrój. Zapachy w kuchni intensywnie przypominają piękne chwile spędzone z liczną rodziną przy wigilijnym stole i ten radosny okres oczekiwania na ten magiczny wieczór. Magia- to dobre słowo zarówno w odniesieniu do rodzinnego ciepła, jak i potraw, które przyrządza się na tę szczególną okazję.


pierniczki, świąteczne pierniki, piernik
świąteczne pierniki, pierniczki
pierniczki, świąteczne pierniki


Potrzebujemy:

- 1,5 kg mąki,
- 1,5 kostki margaryny do pieczenia (polecam Palmę lub Kasię),
- 1 łyżka smalcu,
- 1 szkl. cukru,
- 1 łyżeczka amoniaku,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżka kakao,
- 1 opakowanie przyprawy do piernika/korzennej,
- szczypta soli,
- 4 jajka,
- 20 dkg miodu (ok. 4 łyżki)

Przygotowanie:
Margarynę, smalec, cukier i miód rozpuszczamy. Resztę składników wsypujemy do miski i mieszamy. Przestudzone płynne produkty wlewamy do miski z sypkimi i zagniatamy. Formujemy mniejsze kule, rozwałkowujemy i wykrawamy ulubione kształty. Pierniczki należy piec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.


Świąteczne słodkości!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz