czwartek, 1 listopada 2012

Kuchenne sztuczki

Czy chcecie uprościć sobie pracę w kuchni? Znam kilka sposobów. Sztuczek kuchennych jest oczywiście znacznie więcej. Z czasem wypracowujemy sobie własne. Najbardziej przydatne są jednak te, które poznajemy dzięki naszym babciom i mamom.

ZAKALEC

Jeśli chcecie go uniknąć, pamiętajcie, że składniki do pieczenia ciast muszą mieć temperaturę pokojową. Oczywiście miska, w której będziecie ciasto wyrabiać również nie może być lodowata. 

Warto także pamiętać, że zwietrzały proszek do pieczenia, czy soda oczyszczona nie spełnią swego zadania. 

MAŚLANKA

Maślankę można długo przechowywać w lodówce:) A poza tym możemy zrobić ją samodzielnie.
Wlejcie do dzbanka ćwierć litra świeżego mleka i dodajcie do niego łyżkę stołową soku z cytryny lub octu i odstawcie na 5 minut przed użyciem.

TARTA BUŁKA

Nie wyrzucajcie czerstwego pieczywa. Wystarczy je zmiksować i tarta bułka gotowa. Tak robiła moja babcia, Wasze pewnie też.

UBIJANIE BIAŁKA

Jeśli chcecie mieć pewność, że białko ubije się na pianę, przed ubijaniem posmarujcie miskę cytryną. Kwas z cytryny usunie tłuszcz, dzięki czemu piana się ubije i będzie puszysta.

OSAD PO HERBACIE

Żeby pozbyć się brązowych plam po herbacie na kubkach wystarczy wymoczyć je w ciepłej wodzie z dodatkiem jednej łyżki stołowej soku z limonki, octu lub cukru.

SPRAWDZANIE CIASTA

W celu sprawdzenia czy ciasto jest upieczone posłużcie się surowym makaronem spaghetti.

CEBULA

Jeśli nie chcecie by cebula podczas smażenia zbrązowiała, posypcie ją solą. Sól wyciąga z cebuli wodę, dzięki czemu nie smaży się zbyt szybko.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz