środa, 15 lutego 2017

Crumble z jabłkami

Kolejny przepis!
Wczoraj, bardzo spontanicznie, przygotowałam dla mojego kochanego Męża pyszny, szybki i prosty deser. Jak dla mnie, jeśli deser zawiera kruszonkę to jest już bardzo dobrze :) A deser z owocami pod kruszonką, podany na ciepło z dodatkiem pysznych lodów to takie małe niebo:) Różne tekstury w oraz kontrast między ciepłym a zimnym sprawiają, że nie można przestać jeść! Dodam tylko, że tym razem przepis jest mój :)

crumble z jabłkami, crumble, crumble przepis, przepis na crumble, jabłka pod kruszonką, jabłka z kruszonką, deser na ciepło, szarlotka, jabłka na ciepło

Potrzebujemy:

- 4 jabłka (takie, jakie lubicie, ale zalecam lekko kwaśne),
- 3 łyżki brązowego cukru do wypieków,
- cynamon,

Na kruszonkę:

- 150g mąki pszennej,
- 120g zimnego masła 82%,
- 3 łyżki brązowego cukru do wypieków,
- 2-3 łyżki cukru wanilinowego.

Przygotowanie 

Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy brązowy cukier i cynamon (według uznania). Mieszamy. 
Mąkę, cukier brązowy i wanilinowy mieszamy. Dodajemy posiekane masło. Łączymy składniki, tak aby powstała kruszonka.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Wykładamy jabłka. Całość obsypujemy kruszonką. 
Pieczemy przez 40-45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Podajemy na ciepło z lodami lub bitą śmietaną.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz