poniedziałek, 28 listopada 2016

Racuchy kakaowe z karmelizowanymi gruszkami

Jak szaleć, to szaleć!
Oto moja druga propozycja na racuchy z karmelizowanymi gruszkami. Tym razem kakaowe! Są lżejsze i delikatniejsze. Smażymy je nie dłużej niż wersję bez kakao. Obłędnie deserowy obiad. A może zaserwujecie je na deser? Wybór należy do Was.

racuchy kakaowe, kakaowe racuchy, placki kakaowe, racuchy z gruszkami, racuchy z karmelizowanymi gruszkami, placki z gruszkami, przepis na racuchy, racuchy przepis, przepis na placki, słodki obiad, obiad na słodko

Potrzebujemy:

Karmelizowane gruszki
- 2 gruszki,
- 2-3 łyżki drobnego cukru do wypieków,
Ciasto
- 250ml mleka,
- 250ml wody gazowanej,
- 2 jajka, 
- 2 łyżki kakao
- 300g mąki pszennej,
- szczypta soli,
-1-2 łyżki cukru,
- odrobina oleju.
Przygotowanie 
Karmelizowane gruszki
Gruszki myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Do rondelka wsypujemy drobny cukier i czekamy aż się rozpuści. Bardzo ważne- nie mieszaj cukru! Poczekaj aż sam się rozpuści i przybierze złoto-brązowy kolor. Karmel szybko się przypala więc, gdy tylko uzyskasz złoto-brązowy kolor dodaj do garnka gruszki. Uważaj na karmel i parę. Mają bardzo wysoką temperaturę! Mieszaj co jakiś czas. Pozostaw gruszki na ogniu do momentu odparowania soku (3-4 minuty). Gruszki muszą być dokładnie obtoczone w karmelu. 

Ciasto kakaowe
Łączymy wszystkie składniki. Gdy karmelizowane gruszki ostygną dodajemy je do ciasta. Ciasto wstawiamy na 15 minut do lodówki. Na rozgrzanej patelni z olejem, formujemy łyżką placki. Smażymy z obu stron. Placki będą delikatniejsze niż w wersji bez kakao. Odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy obsypane cukrem pudrem.
 
racuchy kakaowe, kakaowe racuchy, placki kakaowe, racuchy z gruszkami, racuchy z karmelizowanymi gruszkami, placki z gruszkami, przepis na racuchy, racuchy przepis, przepis na placki, słodki obiad, obiad na słodko
 
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz