niedziela, 13 marca 2016

Naleśniki pietruszkowe ze szpinakiem i fetą zapiekane pod beszamelem

Przepis, który chcę Wam dziś przedstawić nie należy do mnie. 
Mój kochany Mąż ostatnio bardzo mnie rozpieszcza i to właśnie Jego smaczne dzieło.

Naleśniki przeważnie jadamy na słodko, tym razem jednak na stole królowały wytrawne i na dodatek zapiekane pod beszamelem. Mieliśmy ogromną ochotę na szpinak. Najczęściej jadamy go z makaronem. Teraz jednak zamarzyła się nam odmiana. 

Postaram się dokładnie przedstawić przepis mojego Męża.

naleśniki wytrawne, naleśniki ze szpinakiem, naleśniki na obiad, zapiekane naleśniki, szpinak, sos beszamelowy, wytrawne naleśniki, naleśniki z jajkiem i szpinakiem, naleśniki przepis, przepis na naleśniki ze szpinakiem, naleśniki pietruszkowe,


Potrzebujemy:

 1. Naleśniki pietruszkowe:
- 2 jajka,
- 250 ml mleka,
- 250 ml wody gazowanej,
- 250g mąki,
- szczypta soli,
- łyżka oleju,
- posiekana natka pietruszki. 

2. Farsz:
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku,
- 1 opakowanie sera feta,
- sól i pieprz,
- 2-3 jajka,
- 3 łyżki sosu beszamelowego,
- 1 duża karmelizowana cebula,
- pół łyżeczki czosnku granulowanego.

3. Sos beszamelowy:
- 50g masła,
- 2 łyżki mąki,
- 250 ml mleka,
- sól i pieprz,
- pół łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej.

Przygotowanie 

1. Naleśniki
Wszystkie składniki dodajemy do miski i łączymy. Rozgrzewamy patelnię do naleśników i smarujemy ją olejem. Rozprowadzamy ciasto na patelni i smażymy. Po chwili, gdy naleśnik odchodzi od patelni podrzucamy go i podsmażamy na drugiej stronie. 

2. Farsz
Jajka gotujemy na twardo. Wrzucamy szpinak do garnka i czekamy aż się rozmrozi i odparuje. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem i gotujemy około 5-7 minut. Na patelni smażymy cebulę, około 15 minut. Następnie dodajemy 2 łyżeczki cukru i karmelizujemy. Cebulę dodajemy do szpinaku. Gdy sos beszamelowy zostanie przygotowany, dodajemy około 3 łyżki do szpinaku. Jajka kroimy w ćwiartki lub kostkę i również dodajemy do farszu. Gdy zdejmiemy farsz z kuchenki, dodajemy pokrojoną w kostkę fetę i odstawiamy.

3. Sos beszamelowy
W garnku rozpuszczamy masło. Następnie dodajemy mąkę i energicznie mieszamy- musi się sparzyć. Należy uważać, by mieszanka się nie przypaliła. Gdy powstanie gładka masa, powoli dolewamy mleko cały czas mieszając. Gdy powstanie gładki, gęsty sos doprawiamy go solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową, cały czas mieszając i zdejmujemy z ognia.

Łączenie składników
Na przygotowane wcześniej naleśniki, na środek wykładamy farsz i je składamy. Układamy je w naczyniu żaroodpornym i polewamy sosem beszamelowym. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy około 15-20 minut. 

 naleśniki wytrawne, naleśniki ze szpinakiem, naleśniki na obiad, zapiekane naleśniki, szpinak, sos beszamelowy, wytrawne naleśniki, naleśniki z jajkiem i szpinakiem, naleśniki przepis, przepis na naleśniki ze szpinakiem, naleśniki pietruszkowe,

Smacznego!

1 komentarz: