piątek, 14 marca 2014

Dereniówka, królowa nalewek

Witajcie!
Postanowiłam podzielić się z Wami informacjami na temat derenia jadalnego oraz przepisem na nalewkę z tych owoców. Piłam ją po raz pierwszy i muszę przyznać, że jest bardzo smaczna, a do tego mocna i zdrowa. Ale od początku.

Kilka słów o dereniu jadalnym.
Comus mas L pochodzi z Europy i Azji. Tworzy rozłożysty krzew lub małe drzewo. Kwitnie od marca do kwietnia. 

Zastosowanie:
- najczęściej uprawiany jako roślina ozdobna,
- nadaje się na słoneczne stanowiska,
- tworzy żywopłoty,
- posiada jadalne owoce, które można jeść na surowo,
- nadaje się na dżemy, nalewki, marmoladę, nadzienie do cukierków, galaretkę
- drewno nadaje się do toczenia,
- owoce mają działanie antyseptyczne oraz posiadają dużo witaminy C,
- owoce zawierają także ok. 8-10% cukrów, do 3% kwasów organicznych, związki pektynowe, związki antocyjanowe, sole mineralne, związki flawonowe, olejki eteryczne,
- w medycynie ludowej przetworzone owoce stosowano w leczeniu schorzeń związanych z przemianą materii i jako lek przeciw gorączce.

Dereniówka nazywana jest królową wśród nalewek. Prawdopodobnie dlatego, że jest nalewką staropolską, chętnie pijaną na dworach szlacheckich i w pałacach. Jest dość słodka i w smaku przypomina nalewkę z wiśni, ale jest lżejsza. Prezentowana poniżej nalewka to dzieło mojej Mamy:) Dodam jeszcze, że robi pyszną wiśniówkę i cytrynówkę.

królowa nalewek, nalewki, nalewka staropolska, dereń jadalny, owoce z derenia, owoce derenia przepis


Nalewka

Potrzebujemy:

- 1kg owoców derenia jadalnego,
- 0,5l spirytusu,
- 0,5l wódki 40%,
- 100g cukru,
- 1-2 szkl. wody.

Przygotowanie

Dojrzałe, umyte i odsączone owoce derenia należy lekko nagnieść i przełożyć do słoja. Następnie zalewamy je wódką i spirytusem. Szczelnie zamykamy słój. Na 6 miesięcy odstawiamy w ciemne i ciepłe miejsce. Po 6 miesiącach przecedzamy i dodajemy cukier rozpuszczony w 1 lub 2 szklankach wody. Ilość wody zależy od mocy trunku. Po przefiltrowaniu rozlewamy do butelek i szczelnie korkujemy. Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.

nalewka, dereniówka, staropolska nalewka, nalewki z derenia, owoce derenia

2 komentarze:

  1. Witam!
    Dziękuję za przepis :) właśnie zalałam dereń, robię z 2 kg owoców. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To teraz długie leżakowanie :) Mam nadzieję, że się uda. 3mam kciuki!

      Usuń