sobota, 4 maja 2013

Czekoladowa rozkosz

Witajcie!
Po dłuższej nieobecności postanowiłam znowu podzielić się z Wami słodkim przepisem. Ostatnio jestem strasznie zabiegana i nawet na słodkie przyjemności brak mi czasu... Znacie to? Dlatego chciałabym się z Wami podzielić niesamowicie szybkim przepisem na słodki deser. Mój mężczyzna bardzo za nim przepada. Deser nazwałam czekoladowa rozkosz, ponieważ każdy kto go próbuje pomrukuje z zachwytu. Przepis zanotowałam kilka lat temu oglądając program Nigelli Lawson. Odcinek poświęcony był czekoladzie. Przystosowałam go do realiów polskich. Zastosowałam tańszą czekoladę i pominęłam syrop. Gwarantuję, że deser sprawi Wam i Waszym rodzinom ogromną przyjemność. Wierzch lekko chrupiący, środek płynny. Brzmi smakowicie prawda?



CZEKOLADOWA ROZKOSZ

deser czekoladowy, pudding, pudding czekoladowy

Przepis

Potrzebujemy:

125g masła lub margaryny do pieczenia
125-200g czekolady (według uznania- może być mleczna, gorzka lub mieszana)
3 jajka
3 łyżki mąki
cukier

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy z czekoladą na małym ogniu ciągle mieszając. Osobno ubijamy jajka z cukrem (ok. 2 łyżki stołowe w przypadku mlecznej czekolady), następnie dodajemy mąkę. Do mieszanki dolewamy zdjętą z ognia gorącą czekoladę. Całość miksujemy. Naczynia żaroodporne smarujemy tłuszczem i wlewamy do nich mus. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180 stopni.

Można podawać na ciepło, prosto z piekarnika i na zimno przybrane, na przykład sezonowymi owocami. Deser dla czterech osób. Łączny czas przygotowania 15minut.

deser z czekoladą, czekoladowy deser, pudding czekoladowy

deser z czekoladą, czekoladowy deser


2 komentarze:

  1. To prawda, brzmi pysznie i wygląda super- fajnie, że dodałaś więcej zdjęć :)

    OdpowiedzUsuń