czwartek, 25 października 2012

Aivar z papryki

Jesień to zapach rozgrzanych w słońcu liści, zapach grzybów w lesie.
Jesień to piękne złote, rude i czerwone barwy.
Jesień to pyszne przetwory domowej roboty!

Moi Drodzy, przyszedł czas abym podzieliła się z Wami przepisem na aivar z papryki. Ale cóż to takiego jest aivar? Otóż jest to lekko pikantna pasta warzywna, najczęściej sporządzana z papryki, bakłażanów, pomidorów, czosnku, octu i przypraw. Pochodzi z kuchni serbskiej i jest popularny głównie na Bałkanach. 
Mój aivar jest troszkę oszukany, to raczej pasta paprykowa lub marynata albo nawet pindżur. Mimo to jest idealna do mięs lub na kanapki. Sprawdzi się także jako dip. 


Przepis

5kg papryki czerwonej
15 dag papryczki chilli
3 łyżki soli
1/2 kg cukru
1/2 l oleju lub oliwy
60 dag przecieru pomidorowego
2 główki czosnku
7 liści laurowych
1,25 szkl. octu

Przygotowanie:

Zmielić paprykę w maszynce o małych dziurkach. Gotować 15 min. Po tym czasie należy odlać nadmiar płynu (soku).  Następnie należy dodać przecier pomidorowy, czosnek wyciśnięty przez praskę, liście laurowe oraz ocet. Wszystko należy zagotować. Gorący aivar przekładamy do słoiczków i odwracamy. GOTOWE!

Proste prawda? I gwarantuję, że pyszne.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz