czwartek, 10 grudnia 2015

Kotlety mielone z warzywami

Mielone nie muszą być nudne!
Klasyczne są pyszne, ale z warzywami smakują znacznie lepiej. Mielone w takiej formie podpatrzyłam kiedyś u mojej kuzynki Jowity. Możliwe, że przygotowywała je inaczej. Dziś poznacie moją wersję. Ten przepis możecie dowolnie modyfikować. Możecie dodać na przykład pieczarki lub marchewkę i pominąć kukurydzę. Wszystko zależy od Was. Życzę przyjemnego gotowania.


kotlety mielone, klopsy, mięso mielone, klopsy na obiad, klopsy przepis, przepis na klopsy, przepis na kotlety mielone, jak zrobić mielone, na obiad, prosty obiad, szybki obiad


Potrzebujemy:

- 500 g mięsa mielonego, np. z łopatki,
- 1 jajko, 
- 1 łyżka majonezu (opcjonalnie),
- 2 cebule,
- ząbek czosnku,
- 3 duże ogórki kiszone,
- pół papryki czerwonej (lub cała jeśli nie użyjesz papryki marynowanej),
- kilka plasterków papryki marynowanej czerwonej lub żółtej,
- 3-4 łyżki masła,
- suszona bazylia,
- koperek świeży lub suszony,
- sól i pieprz,
- olej,
- opcjonalnie kukurydza.

Przygotowanie 

 Mięso mielone doprawiamy według uznania. W miseczce z mlekiem moczymy bułkę lub skórki od chleba. Odciskamy i dodajemy do mielonego. Dodajemy także jedno jajko i łyżkę majonezu (nie musicie tego robić, jednak majonez sprawia, że kotlety nie są suche i zwarte). Jedną cebulę kroimy bardzo drobno w kostkę i dodajemy do mięsa. Formujemy kotlety, obtaczamy w tartej bułce i smażymy na oleju. 
Po usmażeniu wykorzystujemy olej smażąc drugą cebulę- może być pokrojona w kostkę lub w piórka. Następnie na patelnię dodajemy pokrojoną w słupki paprykę i ogórki. Doprawiamy i dodajemy 2-3 łyżki masła. Chwilę dusimy pod przykryciem. Gdy papryka zmięknie dodajemy kukurydzę i koperek. Układamy na patelni kotlety i ponownie dusimy na małym ogniu około 6 minut. 

kotlety mielone, klopsy, mięso mielone, klopsy na obiad, klopsy przepis, przepis na klopsy, przepis na kotlety mielone, jak zrobić mielone, na obiad, prosty obiad, szybki obiad

Smacznego!

1 komentarz: