niedziela, 14 lutego 2016

Ciasteczka walentynkowe

Nadszedł dzień, na który wielu z Was czekało.
Walentynkowe szaleństwo trwa!

Dzisiaj chciałabym się z Wami podzielić przepisem na pyszne ciasteczka, które powstały z połączenia ciasta kruchego oraz francuskiego. Przepis znalazłam na blogu Domowe-wypieki.pl i przetestowałam. Lekko go zmodyfikowałam. W oryginale do ciasta kruchego należy dodać czerwony barwnik spożywczy- ja zamieniłam go na kakao.

walentynki, ciastka na walentynki, ciasteczka na walentynki, słodycze walentynkowe, kruche ciastka walentynkowe, ciasteczka z kruchego ciastawalentynki, ciastka na walentynki, ciasteczka na walentynki, słodycze walentynkowe, kruche ciastka walentynkowe, ciasteczka z kruchego ciasta

Postanowiłam wykonać te ciasteczka w dwóch odsłonach. Sami zdecydujcie, którą wolicie :)








Potrzebujemy: 

- 1 opakowanie ciasta francuskiego,

kruche ciasto
- 250g mąki pszennej,
- szczypta soli,
- 150g masła 82%,
- 1-2 żółtka,
- 2 łyżki kakao,

oraz
- 1 jajko.

Przygotowanie

Składniki podane na kruche ciasto zagniatamy. Na początku sugeruję dodać tylko 1 żółtko. Gdyby pojawił się problem z zagnieceniem ciasta należy dodać drugie żółtko i ewentualnie odrobinę wody. Po zagnieceniu ciasto owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny.

Po upływie tego czasu rozwałkowujemy ciasto na blacie posypanym mąką. Następnie oddzielamy żółtko od białka. Rozkłócamy żółtko i przy pomocy pędzelka smarujemy nim kruche ciasto. Następnie nakładamy ciasto francuskie i lekko dociskamy.

Jeśli chcemy przygotować serduszka wianuszki, tniemy ciasto wzdłuż na paski o szerokości 1 cm. Jeśli chcemy przygotować ciasteczka w drugiej wersji, wycinamy serca wykrawaczką.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni.

Na blachę wykładamy przygotowane ciasteczka i smarujemy białkiem. Pieczemy 10-12 minut.

walentynki, ciastka na walentynki, ciasteczka na walentynki, słodycze walentynkowe, kruche ciastka walentynkowe, ciasteczka z kruchego ciasta

walentynki, ciastka na walentynki, ciasteczka na walentynki, słodycze walentynkowe, kruche ciastka walentynkowe, ciasteczka z kruchego ciasta

Smacznego!


niedziela, 3 stycznia 2016

Rozgrzewająca zupa z chili

Pierwszy post w Nowym Roku :)
Chciałabym Wam życzyć spełnienia wszystkich marzeń, dużo uśmiechu i radości, dużo miłości i samych smacznych potraw.

Zima nareszcie do nas przyszła. Mróz, na który czekałam prawie tak samo jak na śnieg, nie zawiódł. -10 stopni to już całkiem zimno :) Śniegu nie widać, ale przynajmniej nie pada deszcz. W taką temperaturę lubimy się rozgrzewać gorącymi napojami i potrawami. Dzisiaj proponuję Wam pyszną zupę z chili. Jest bardzo sycąca i z pewnością Was rozgrzeje.

zupa z chili, zupa rozgrzewająca, zupa na zimę, zupa na rozgrzanie, zupa z papryką, zupa z mięsem mielonym, zupa węgierska, zupa po węgiersku, przepis na zupę rozgrzewającą, przepis na zupę z chili

Potrzebujemy: 

- 0,5 kg mięsa mielonego,
- 1 cebula, 
- 1 papryka czerwona,
- 1 papryka żółta,
- 2-3 brzoskwinie z puszki wraz z 3 łyżkami syropu,
- 1 puszka pomidorów konserwowych,
- 250 g pieczarek,
- włoszczyzna (lub 1,5 kostki rosołowej),
- 4 łyżki pikantnego ketchupu,
- 1 serek topiony, np. gouda lub śmietankowy,
- 1 opakowanie zupy pieczarkowej,
- sól i pieprz,
- pół łyżeczki chili (może być mniej lub więcej).

Przygotowanie 

W dużym garnku gotujemy bulion warzywny. Następnie wyciągamy warzywa.
Do garnka dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie wraz z sokiem oraz pomidory (również pokrojone w kostkę). 
Na patelni smażymy cebulę wraz z mięsem mielonym. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i dusimy aż zmięknie. Całość dodajemy do bulionu. Na tej samej patelni (bez mycia) smażymy pieczarki. Następnie dodajemy do zupy. Gdy zupa zacznie się gotować dodajemy do niej ketchup i przygotowaną według wskazówek na opakowaniu zupę pieczarkową. Na koniec dodajemy roztopiony serek. Doprawiamy chili według uznania. Zupa powinna mieć słodko-ostry smak.

W kuchni staram się nie używać produktów w proszku, jednak zupa pieczarkowa idealnie tu pasuje. Dodam, że możecie ją zastąpić- aby uzyskać bardziej pieczarkowy smak dodajcie więcej pieczarek, a aby zupa lekko zgęstniała- odrobinę śmietany i znacznie więcej chili. Jeśli chcecie przygotować zupę w krótszym czasie możecie użyć, czego również nie pochwalam 1,5 kostki rosołowej zamiast gotować bulion na włoszczyźnie. Wybór należy do Was. 

zupa z chili, zupa rozgrzewająca, zupa na zimę, zupa na rozgrzanie, zupa z papryką, zupa z mięsem mielonym, zupa węgierska, zupa po węgiersku, przepis na zupę rozgrzewającą, przepis na zupę z chili
 
 Smacznego!
 

wtorek, 29 grudnia 2015

Piernik

Uwielbiam!
Nie ma Świąt bez piernika. Powiem więcej jest to mój ulubiony, zimowy deser :)
Prosty i smaczny, zatem do dzieła!


piernik, świąteczny piernik, piernik na święta, ciasto piernik, domowy piernik, piernik z powidłami, przepis na piernik, piernik przepis


Potrzebujemy:

- 4 szkl. mąki,
- 2,5 szkl. cukru,
- 1,5 szkl. oleju,
- 500 ml kefiru,
- 5 łyżek kakao,
- 1 łyżka sody,
- 2 łyżki cynamonu,
- 2 łyżki przyprawy do piernika,
- 3 jajka,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 3-4 łyki powideł

oraz
- 1 słoik powideł,
- 2 tabliczki czekolady,
- posypka dekoracyjna.

Przygotowanie 

Do misy miksera dodajemy jajka, cukier i cukier wanilinowy. Ucieramy. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Miksujemy do połączenia. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez godzinę. Po upływie godziny wyłączamy piekarnik, ale ciasto pozostawiamy w środku jeszcze na około 10-15 minut.
Po całkowitym przestudzeniu przekładamy piernik powidłami. Rozpuszczamy czekoladę i wykorzystujemy jako polewę. Dekorujemy.

Smacznego!

niedziela, 27 grudnia 2015

Krokiety

Witam po Świętach :) Mam nadzieję, że były smaczne.
Nie udało mi się podzielić przepisami przed Świętami - rozchorowałam się. Przepisy, które pojawią się dziś i jutro mogą się Wam przydać jeszcze przed Sylwestrem, więc zaczynamy.

krokiety z pieczarkami, krokiety, przepis na krokiety, krokiety przepis, świąteczne krokiety, krokiety na sylwestra, dania świąteczne, potrawy świąteczne, potrawy sylwestrowe,

Potrzebujemy: 

Naleśniki:
- 2 jajka,
- 250 ml mleka,
- 250 ml wody gazowanej,
- 250g mąki,
- szczypta soli,
- łyżka oleju.
 
Farsz:
- 500g pieczarek,
- 1-2 cebule,
- sól i pieprz,
- opcjonalnie: suszona pietruszka i lubczyk .

Oraz:
- tarta bułka,
-1-2 jajka.

Przygotowanie 

Naleśniki:
Wszystkie składniki dodajemy do miski i łączymy. Rozgrzewamy patelnię do naleśników i smarujemy ją olejem. Rozprowadzamy ciasto na patelni i smażymy. Po chwili, gdy naleśnik odchodzi od patelni podrzucamy go i podsmażamy na drugiej stronie. 

Farsz:
Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę. Najpierw smażymy cebulę. Następnie dorzucamy pieczarki. Gdy puszczą wodę solimy. Gdy woda odparuje dodajemy pieprz i jeśli macie ochotę pietruszkę i lubczyk.

Na każdego naleśnika wykładamy 2 łyżki farszu. Następnie składamy. Obtaczamy w jajku i tartej bułce. Smażymy do uzyskania złotego koloru.

krokiety z pieczarkami, krokiety, przepis na krokiety, krokiety przepis, świąteczne krokiety, krokiety na sylwestra, dania świąteczne, potrawy świąteczne, potrawy sylwestrowe,

Smacznego!
 

czwartek, 10 grudnia 2015

Kotlety mielone z warzywami

Mielone nie muszą być nudne!
Klasyczne są pyszne, ale z warzywami smakują znacznie lepiej. Mielone w takiej formie podpatrzyłam kiedyś u mojej kuzynki Jowity. Możliwe, że przygotowywała je inaczej. Dziś poznacie moją wersję. Ten przepis możecie dowolnie modyfikować. Możecie dodać na przykład pieczarki lub marchewkę i pominąć kukurydzę. Wszystko zależy od Was. Życzę przyjemnego gotowania.


kotlety mielone, klopsy, mięso mielone, klopsy na obiad, klopsy przepis, przepis na klopsy, przepis na kotlety mielone, jak zrobić mielone, na obiad, prosty obiad, szybki obiad


Potrzebujemy:

- 500 g mięsa mielonego, np. z łopatki,
- 1 jajko, 
- 1 łyżka majonezu (opcjonalnie),
- 2 cebule,
- ząbek czosnku,
- 3 duże ogórki kiszone,
- pół papryki czerwonej (lub cała jeśli nie użyjesz papryki marynowanej),
- kilka plasterków papryki marynowanej czerwonej lub żółtej,
- 3-4 łyżki masła,
- suszona bazylia,
- koperek świeży lub suszony,
- sól i pieprz,
- olej,
- opcjonalnie kukurydza.

Przygotowanie 

 Mięso mielone doprawiamy według uznania. W miseczce z mlekiem moczymy bułkę lub skórki od chleba. Odciskamy i dodajemy do mielonego. Dodajemy także jedno jajko i łyżkę majonezu (nie musicie tego robić, jednak majonez sprawia, że kotlety nie są suche i zwarte). Jedną cebulę kroimy bardzo drobno w kostkę i dodajemy do mięsa. Formujemy kotlety, obtaczamy w tartej bułce i smażymy na oleju. 
Po usmażeniu wykorzystujemy olej smażąc drugą cebulę- może być pokrojona w kostkę lub w piórka. Następnie na patelnię dodajemy pokrojoną w słupki paprykę i ogórki. Doprawiamy i dodajemy 2-3 łyżki masła. Chwilę dusimy pod przykryciem. Gdy papryka zmięknie dodajemy kukurydzę i koperek. Układamy na patelni kotlety i ponownie dusimy na małym ogniu około 6 minut. 

kotlety mielone, klopsy, mięso mielone, klopsy na obiad, klopsy przepis, przepis na klopsy, przepis na kotlety mielone, jak zrobić mielone, na obiad, prosty obiad, szybki obiad

Smacznego!

wtorek, 1 grudnia 2015

Ciasto Cielak, czyli łaciaty sernik

100! 
Tak, dzisiaj publikuję setny post. W związku z tym chciałabym Wam bardzo podziękować za wszystkie miłe słowa, za kontakt za pośrednictwem komentarzy oraz FB. Bardzo dziękuję, że jesteście i że ciągle Was przybywa! :)

Już jakiś czas temu obiecałam przepis na Cielaka. Oto on :)

ciasto cielak, sernik, sernik inaczej, przepis na sernik, sernik przepis, łaciaty sernik


Potrzebujemy: 

ciasto:

- 2,5 szkl. mąki,
- 1 szkl. cukru,
- 3/4 szkl. oleju,
- 2 jajka,
- 1 szkl. mleka,
- 3 łyżki kakao,
- 2 łyżki dżemu lub powideł,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

masa twarogowa:

- 1/2 kg twarogu,
- 3 jajka,
- 1/2 kostki margaryny do pieczenia,
- 1 szkl. cukru,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego,
- 3 łyżki kaszki manny,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- kilka kropli ekstraktu waniliowego lub olejku, np. pomarańczowego.

Przygotowanie 

Składniki na ciasto łączymy w misie miksera. 
Masa twarogowa: Jajka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym. Następnie dodajemy jajka i pozostałe sypkie składniki. Następnie twaróg oraz ekstrakt lub olejki. 
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180-200 stopni.
Na blachę wylewamy 2/3 ciasta. Następnie łyżką nakładamy serowe kleksy i pokrywamy pozostałą częścią ciasta. 
Pieczemy około godzinę. Gdy ciasto wystygnie dekorujemy.

Smacznego!

niedziela, 29 listopada 2015

Śniadanie w kokilkach

Zbliża się zima.
Mamy większe zapotrzebowanie na "konkrety". Śniadanie, które proponuję tym razem z pewnością do nich należy. Sprawdzi się także po zakrapianej imprezie i postawi Was na nogi.

Taką pożywną kompozycję możecie przygotować z dowolnie wybranych i pasujących do siebie składników. Poniżej moja wersja.

na śniadanie, jajko na śniadanie, kokilki, konkretne śniadanie, śniadanie na kaca,


Potrzebujemy:

- 1 jajko,
- plasterek lub dwa polędwicy łososiowej,
- kukurydza,
- cebula,
- czerwona fasola,
- sól i pieprz,
- opcjonalnie szczypiorek, np. zamiast cebuli.

Przygotowanie 

Do kokilki dodajemy ulubione składniki. Można układać je warstwowo lub wymieszać. Na wierzch wbijamy jajko i doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na około 10 minut. Proponuję na ostatnie 2-3 minuty włączyć termoobieg.

Smacznego!