Mielone nie muszą być nudne!
Klasyczne są pyszne, ale z warzywami smakują znacznie lepiej. Mielone w takiej formie podpatrzyłam kiedyś u mojej kuzynki Jowity. Możliwe, że przygotowywała je inaczej. Dziś poznacie moją wersję. Ten przepis możecie dowolnie modyfikować. Możecie dodać na przykład pieczarki lub marchewkę i pominąć kukurydzę. Wszystko zależy od Was. Życzę przyjemnego gotowania.
Potrzebujemy:
- 500 g mięsa mielonego, np. z łopatki,
- 1 jajko,
- 1 łyżka majonezu (opcjonalnie),
- 2 cebule,
- ząbek czosnku,
- 3 duże ogórki kiszone,
- pół papryki czerwonej (lub cała jeśli nie użyjesz papryki marynowanej),
- kilka plasterków papryki marynowanej czerwonej lub żółtej,
- 3-4 łyżki masła,
- suszona bazylia,
- koperek świeży lub suszony,
- sól i pieprz,
- olej,
- opcjonalnie kukurydza.Przygotowanie
Mięso mielone doprawiamy według uznania. W miseczce z mlekiem moczymy bułkę lub skórki od chleba. Odciskamy i dodajemy do mielonego. Dodajemy także jedno jajko i łyżkę majonezu (nie musicie tego robić, jednak majonez sprawia, że kotlety nie są suche i zwarte). Jedną cebulę kroimy bardzo drobno w kostkę i dodajemy do mięsa. Formujemy kotlety, obtaczamy w tartej bułce i smażymy na oleju.
Po usmażeniu wykorzystujemy olej smażąc drugą cebulę- może być pokrojona w kostkę lub w piórka. Następnie na patelnię dodajemy pokrojoną w słupki paprykę i ogórki. Doprawiamy i dodajemy 2-3 łyżki masła. Chwilę dusimy pod przykryciem. Gdy papryka zmięknie dodajemy kukurydzę i koperek. Układamy na patelni kotlety i ponownie dusimy na małym ogniu około 6 minut.
Smacznego!
Smacznie :)
OdpowiedzUsuń