Witam po Świętach :) Mam nadzieję, że były smaczne.
Nie udało mi się podzielić przepisami przed Świętami - rozchorowałam się. Przepisy, które pojawią się dziś i jutro mogą się Wam przydać jeszcze przed Sylwestrem, więc zaczynamy.
Potrzebujemy:
Naleśniki:
- 2 jajka,
- 250 ml mleka,
- 250 ml wody gazowanej,
- 250g mąki,
- szczypta soli,
- łyżka oleju.
Farsz:
- 500g pieczarek,
- 1-2 cebule,
- sól i pieprz,
- opcjonalnie: suszona pietruszka i lubczyk .
Oraz:
- tarta bułka,
-1-2 jajka.
Przygotowanie
Naleśniki:
Wszystkie składniki dodajemy do miski i łączymy. Rozgrzewamy patelnię do
naleśników i smarujemy ją olejem. Rozprowadzamy ciasto na patelni i
smażymy. Po chwili, gdy naleśnik odchodzi od patelni podrzucamy go i
podsmażamy na drugiej stronie.
Farsz:
Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę. Najpierw smażymy cebulę. Następnie dorzucamy pieczarki. Gdy puszczą wodę solimy. Gdy woda odparuje dodajemy pieprz i jeśli macie ochotę pietruszkę i lubczyk.
Na każdego naleśnika wykładamy 2 łyżki farszu. Następnie składamy. Obtaczamy w jajku i tartej bułce. Smażymy do uzyskania złotego koloru.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz