Nie ma Świąt bez piernika. Powiem więcej jest to mój ulubiony, zimowy deser :)
Prosty i smaczny, zatem do dzieła!
Potrzebujemy:
- 4 szkl. mąki,
- 2,5 szkl. cukru,
- 1,5 szkl. oleju,
- 500 ml kefiru,
- 5 łyżek kakao,
- 1 łyżka sody,
- 2 łyżki cynamonu,
- 2 łyżki przyprawy do piernika,
- 3 jajka,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 3-4 łyki powideł
oraz
- 1 słoik powideł,
- 2 tabliczki czekolady,
- posypka dekoracyjna.
Przygotowanie
Do misy miksera dodajemy jajka, cukier i cukier wanilinowy. Ucieramy. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Miksujemy do połączenia. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez godzinę. Po upływie godziny wyłączamy piekarnik, ale ciasto pozostawiamy w środku jeszcze na około 10-15 minut.
Po całkowitym przestudzeniu przekładamy piernik powidłami. Rozpuszczamy czekoladę i wykorzystujemy jako polewę. Dekorujemy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz