Nadszedł dzień, na który wielu z Was czekało.
Walentynkowe szaleństwo trwa!
Dzisiaj chciałabym się z Wami podzielić przepisem na pyszne ciasteczka, które powstały z połączenia ciasta kruchego oraz francuskiego. Przepis znalazłam na blogu Domowe-wypieki.pl i przetestowałam. Lekko go zmodyfikowałam. W oryginale do ciasta kruchego należy dodać czerwony barwnik spożywczy- ja zamieniłam go na kakao.
Postanowiłam wykonać te ciasteczka w dwóch odsłonach. Sami zdecydujcie, którą wolicie :)
Potrzebujemy:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego,
kruche ciasto
- 250g mąki pszennej,
- szczypta soli,
- 150g masła 82%,
- 1-2 żółtka,
- 2 łyżki kakao,
oraz
- 1 jajko.
Przygotowanie
Składniki podane na kruche ciasto zagniatamy. Na początku sugeruję dodać tylko 1 żółtko. Gdyby pojawił się problem z zagnieceniem ciasta należy dodać drugie żółtko i ewentualnie odrobinę wody. Po zagnieceniu ciasto owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny.
Po upływie tego czasu rozwałkowujemy ciasto na blacie posypanym mąką. Następnie oddzielamy żółtko od białka. Rozkłócamy żółtko i przy pomocy pędzelka smarujemy nim kruche ciasto. Następnie nakładamy ciasto francuskie i lekko dociskamy.
Jeśli chcemy przygotować serduszka wianuszki, tniemy ciasto wzdłuż na paski o szerokości 1 cm. Jeśli chcemy przygotować ciasteczka w drugiej wersji, wycinamy serca wykrawaczką.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni.
Na blachę wykładamy przygotowane ciasteczka i smarujemy białkiem. Pieczemy 10-12 minut.
Smacznego!
Wyglądają uroczo... :-)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasteczka:)
OdpowiedzUsuńpycha :)
OdpowiedzUsuńAleż urocze! Idealny prezent na Walentynki :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/