Pyszny, domowy budyń!
Koniec z proszkiem, koniec z chemią! Moi Drodzy, jeśli lubicie budyń, jeśli lubią go Wasze dzieci, zachęcam abyście sięgali po ten przepis. Taki budyń robiła dla mnie moja Mama. Chętnie do niego wracam i mam nadzieję, że kiedyś będą się nim zajadały także moje dzieci :)
Potrzebujemy:
- 0,5l mleka,
- 1 żółtko,
- pół szklanki cukru,
- 2 duże, czubate łyżki mąki,
- 1 duża, czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
- łyżeczka cukru waniliowego,
- laska wanilii lub odrobina olejku waniliowego lub ekstraktu waniliowego.
Przygotowanie
Z 400ml mleka odlewamy 1/3 szklanki, resztę doprowadzamy do wrzenia. Do rondelka dodajemy nasiona z laski wanilii. Do
odlanego mleka wsypujemy mąkę i mąkę ziemniaczaną, cukier, żółtko.
Jeśli nie użyliśmy wanilii do mieszanki należy dodać ekstrakt lub olejek. Przygotowaną mieszankę dolewamy do gotującego się mleka. Cały czas
mieszamy. Gdy budyń zgęstnieje zdejmujemy z ognia.
Podajemy z owocami, czekoladą, bakaliami lub syropem. Jak kto lubi :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz