Czy chcecie uprościć sobie pracę w kuchni? Znam kilka sposobów. Sztuczek kuchennych jest oczywiście znacznie więcej. Z czasem wypracowujemy sobie własne. Najbardziej przydatne są jednak te, które poznajemy dzięki naszym babciom i mamom.
ZAKALEC
Jeśli chcecie go uniknąć, pamiętajcie, że składniki do pieczenia ciast muszą mieć temperaturę pokojową. Oczywiście miska, w której będziecie ciasto wyrabiać również nie może być lodowata.
Warto także pamiętać, że zwietrzały proszek do pieczenia, czy soda oczyszczona nie spełnią swego zadania.
MAŚLANKA
Maślankę można długo przechowywać w lodówce:) A poza tym możemy zrobić ją samodzielnie.
Wlejcie do dzbanka ćwierć litra świeżego mleka i dodajcie do niego łyżkę stołową soku z cytryny lub octu i odstawcie na 5 minut przed użyciem.
TARTA BUŁKA
Nie wyrzucajcie czerstwego pieczywa. Wystarczy je zmiksować i tarta bułka gotowa. Tak robiła moja babcia, Wasze pewnie też.
UBIJANIE BIAŁKA
Jeśli chcecie mieć pewność, że białko ubije się na pianę, przed ubijaniem posmarujcie miskę cytryną. Kwas z cytryny usunie tłuszcz, dzięki czemu piana się ubije i będzie puszysta.
OSAD PO HERBACIE
Żeby pozbyć się brązowych plam po herbacie na kubkach wystarczy wymoczyć je w ciepłej wodzie z dodatkiem jednej łyżki stołowej soku z limonki, octu lub cukru.
SPRAWDZANIE CIASTA
W celu sprawdzenia czy ciasto jest upieczone posłużcie się surowym makaronem spaghetti.
CEBULA
Jeśli nie chcecie by cebula podczas smażenia zbrązowiała, posypcie ją solą. Sól wyciąga z cebuli wodę, dzięki czemu nie smaży się zbyt szybko.
CUKIER WANILIOWY
Wszyscy myślą, że cukier wanilinowy to cukier waniliowy. Nie ma on nic wspólnego z wanilią. Jeśli chcecie przygotować domowy cukier waniliowy to wystarczy zmiksować 400g cukru i nasiona z 1-2 lasek wanilii. Następnie przesiej cukier waniliowy przez sitko i gotowe.
MASŁO KLAROWANE
Można przygotować je w bardzo prosty sposób. Umieść kostkę masła 82% w garnku i podgrzewaj do rozpuszczenia. Zauważysz na wierzchu białą pianę. Zbierz ją łyżką. Przelej masło do naczynia uważając, by nie przelać także gęstej części z dna garnka. Masło do smażenia gotowe w kilka minut.
POZBYWANIE SIĘ SKÓRY Z PAPRYKI
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i włóż do niego papryki na około 15 minut. Skórka zbrązowieje. Wyciągnij papryki z piekarnika i owiń folią spożywczą. Poczekaj aż ostygną, wówczas łatwo pozbędziesz się skórki używając małego nożyka.
POZBYWANIE SIĘ SKÓRKI Z ORZECHÓW
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Na głęboką blaszkę wysyp orzechy i opiekaj około 10 minut. Przesyp je na ściereczkę, złóż i zacznij trzeć przez nią orzechy.
OLIWA SMAKOWA
Przelej oliwę do garnka i dodaj do niej wybrany przez siebie składnik (suszone chili, tymianek, czosnek, rozmaryn). Delikatnie podgrzewaj. Gdy zobaczysz małe bąbelki zdejmij garnek z ognia, ostudź oliwę i przelej do butelki. Przechowuj w ciemnym miejscu.
ZIELONE WARZYWA
Jeśli chcesz, by po ugotowaniu zachowały swój piękny kolor, gotuj je bez przykrycia.
REANIMACJA SAŁATY
Zauważyłaś/eś, że sałata lekko zwiędła? Nie martw się. Odzyska swoją chrupkość, gdy włożysz ją na 15 minut do lodowatej wody z sokiem z cytryny.
PRZECHOWYWANIE OWOCÓW I WARZYW
Pamiętaj - tych warzyw i owoców nie przechowujemy w lodówce: awokado, banan, mango, ananas, ogórek, pomidor, papryka, cukinia, ziemniaki, cebula. Tracą smak i aromat, szybciej się psują.
PUSZYSTE NALEŚNIKI
Jest na to patent. Zamiast mleka lub wody dodaj do ciasta kefir lub maślankę.
KARMEL
Wydaje Ci się, że nie jesteś w stanie go przygotować bez straty w postaci garnka? Mylisz się. Podczas karmelizowania cukru nie ruszaj garnkiem! Jeśli nadal martwisz się o spalenie karmelu i garnka, przed wsypaniem cukru wlej na dno trochę wody.
INNE ZASTOSOWANIE WINA
Po romantycznym wieczorze zostało Ci trochę wina i nie wiesz co z nim zrobić? Przelej do foremek do lodu i zamroź. Sprawdzą się idealnie podczas gotowania! Nie będziesz musiała otwierać nowej butelki ;)
KOSTKI ZIOŁOWE
Bardzo łatwo przygotujesz je sam/a. Wystarczy do foremek do lodu powrzucać świeże zioła, zalać oliwą i zamrozić. Posłużą Ci w dowolnej chwili.
CUKIER WANILIOWY
Wszyscy myślą, że cukier wanilinowy to cukier waniliowy. Nie ma on nic wspólnego z wanilią. Jeśli chcecie przygotować domowy cukier waniliowy to wystarczy zmiksować 400g cukru i nasiona z 1-2 lasek wanilii. Następnie przesiej cukier waniliowy przez sitko i gotowe.
MASŁO KLAROWANE
Można przygotować je w bardzo prosty sposób. Umieść kostkę masła 82% w garnku i podgrzewaj do rozpuszczenia. Zauważysz na wierzchu białą pianę. Zbierz ją łyżką. Przelej masło do naczynia uważając, by nie przelać także gęstej części z dna garnka. Masło do smażenia gotowe w kilka minut.
POZBYWANIE SIĘ SKÓRY Z PAPRYKI
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i włóż do niego papryki na około 15 minut. Skórka zbrązowieje. Wyciągnij papryki z piekarnika i owiń folią spożywczą. Poczekaj aż ostygną, wówczas łatwo pozbędziesz się skórki używając małego nożyka.
POZBYWANIE SIĘ SKÓRKI Z ORZECHÓW
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Na głęboką blaszkę wysyp orzechy i opiekaj około 10 minut. Przesyp je na ściereczkę, złóż i zacznij trzeć przez nią orzechy.
OLIWA SMAKOWA
Przelej oliwę do garnka i dodaj do niej wybrany przez siebie składnik (suszone chili, tymianek, czosnek, rozmaryn). Delikatnie podgrzewaj. Gdy zobaczysz małe bąbelki zdejmij garnek z ognia, ostudź oliwę i przelej do butelki. Przechowuj w ciemnym miejscu.
ZIELONE WARZYWA
Jeśli chcesz, by po ugotowaniu zachowały swój piękny kolor, gotuj je bez przykrycia.
REANIMACJA SAŁATY
Zauważyłaś/eś, że sałata lekko zwiędła? Nie martw się. Odzyska swoją chrupkość, gdy włożysz ją na 15 minut do lodowatej wody z sokiem z cytryny.
PRZECHOWYWANIE OWOCÓW I WARZYW
Pamiętaj - tych warzyw i owoców nie przechowujemy w lodówce: awokado, banan, mango, ananas, ogórek, pomidor, papryka, cukinia, ziemniaki, cebula. Tracą smak i aromat, szybciej się psują.
PUSZYSTE NALEŚNIKI
Jest na to patent. Zamiast mleka lub wody dodaj do ciasta kefir lub maślankę.
KARMEL
Wydaje Ci się, że nie jesteś w stanie go przygotować bez straty w postaci garnka? Mylisz się. Podczas karmelizowania cukru nie ruszaj garnkiem! Jeśli nadal martwisz się o spalenie karmelu i garnka, przed wsypaniem cukru wlej na dno trochę wody.
INNE ZASTOSOWANIE WINA
Po romantycznym wieczorze zostało Ci trochę wina i nie wiesz co z nim zrobić? Przelej do foremek do lodu i zamroź. Sprawdzą się idealnie podczas gotowania! Nie będziesz musiała otwierać nowej butelki ;)
KOSTKI ZIOŁOWE
Bardzo łatwo przygotujesz je sam/a. Wystarczy do foremek do lodu powrzucać świeże zioła, zalać oliwą i zamrozić. Posłużą Ci w dowolnej chwili.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz