Tarta.
Jest pyszna, prosta, szybka w przygotowaniu i bardzo kaloryczna. Nie wymaga pieczenia. Drogie Panie od czasu do czasu możemy podarować sobie odrobinę nieba. Nie wiem dokładnie skąd pochodzi przepis, bo krążąc trafił i do mnie. Dziś przekazuję go Wam. Enjoy!
Potrzebujemy:
spód
- 250g herbatników,
- 100-150g masła 82%,
masa
- 500g serka mascarpone,
- 2 tabliczki białej czekolady,
oraz
- 400g borówek amerykańskich.
Przygotowanie
Herbatniki miksujemy. Dodajemy roztopione masło i zagniatamy. Masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Przygotowaną mieszanką wyklejamy tartę. Brzegi również. Wstawiamy do lodówki na przynajmniej 40 minut. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy z serkiem mascarpone. Wylewamy na przygotowany spód. Na wierzchu układamy borówki. Wstawiamy do lodówki na przynajmniej 3 godziny, najlepiej na noc.
Średnica formy - 28cm
Smacznego!